Broadcom är minst sagt en utdelningshöjare som heter duga. När jag gjorde min analys om Texas Instruments så tyckte jag där och då att få kunde mäta sig med utsikten för Texas men faktum är att Broadcom troligtvis är snäppet vassare. Kanske till och med världens bästa bolag om du vill ha utdelningstillväxt i din portfölj?

 

 

Köpte du Broadcom när det svajade som mest så gjorde du troligtvis tidernas kanske bästa affär. Jag kan gissa att vi såg botten där och då och till er som köpte är det nog bara att säga grattis.

Det finns idag enbart 1500 ägare hos Avanza och är du en av dem får du gärna skriva en rad i kommentarsfältet. Äger du inte får du självklart också skriva.

Den absoluta majoriteten av analyser ute på SeekingAlpha är positiva till Broadcom. Annars brukar det vara väldigt blandat med positiva och negativa analyser.

 

Broadcom (AVGO)

Länk till bolaget hos Avanza

Vi kan spåra Broadcom tillbaka till 1961 när Hawlett-Packard etablerade sin division för halvledartillverkning. Denna knoppades senare av och köptes av Private Equity bolag som där och då formade AVGO.

Idag generar denna tech-gigant största delen av sin omsättning genom design och tillverkning av semiconductors (halvledare) som används i de flesta former av teknisk utrustning. Resterande del av bolaget fokuserar på mjukvara som används av några av världens numer ledande aktörer. Vi hittar även en stor del cyber-secutiry lösningar för molntjänster.

Vill man ha en bättre beskrivning så är troligtvis inte min blogg rätt väg då jag fokuserar på enkelhet framförallt.

 

Varför sticker Broadcom ut som utdelningsbolag?

Minns du när jag tidigare skrev om Vitec som kan komma att bli Sveriges första utdelningsaristokrat? Under de senaste 10 åren har Vitec haft en utdelningstillväxt på 24%, vilket är enastående. De sista åren har Vitec delat ut strax under 40% av sin vinst.

Lyssna nu…

Broadcom har höjt utdelningen ända sedan man började med den för 11 år sedan och de sista 10 åren har man höjt utdelningen med 44% per år.

Holy shit What is that - Internet Grandma | Make a Meme

 

Det tråkiga är att den här typen av bolag tenderar generera väldigt liten direktavkastning så det blir knappt några kronor över till dig som aktieägare. Microsoft (1,11%) och Apple (0,62%) är två klockrena exempel. Men i fallet Broadcom får du idag hela 3,09% i direktavkastning och deras 5-åriga snitt ligger på 3,33%.

Som en jämförelse väntas direktavkastningen för S&P500 bli 1,6% nästa år och för OMXS30 spås den bli kring 4% 2023 utifrån analytikernas estimat.

P/E för Broadcom ligger idag på 13,1 och det är väl inte superbilligt med tanke på deras snitt som är 13,7.

Vad som kanske är det bästa är att bolaget innehar en kreditrating på BBB- för S&P samt att utdelningsandelen nu är på väg ner

 

 

 

Broadcom och VMWare

Tidigare i år bekräftade Broadcom alla rykten kring förvärvet av VMware. Prislappen blev $69 miljarder inklusive skuld och det här blev då bolagets största förvärv någonsin.

Förvärvet beräknas trippla omsättningen för bolagets mjukvarudel och jag ser ingen risk att utdelningen kommer påverkas negativt av förvärvet ens i det korta loppet.

 

Slutsats

Jag kommer ta mig en starkvinsglögg i helgen (eller ett par) och verkligen fundera över om jag ska gå in i Broadcom trots en hög USD. Lockelsen är stor. Kan i sådana fall bli så att jag byter ut ett annat av mina utländska innehav.

15
0
Kommentera gärna :)x
()
x