Skanska har varit en hatat aktie länge och bolaget har utan tvekan haft problem. Igår presenterade Skanska sin rapport för tredje kvartalet 2019 och frågan är inte om vi nu ser ett bolag som börjat komma på fötter igen? Mr Market verkar i alla fall tro det.

 

Ingen ville köpa

Jag minns det som om det vore igår. Aktiekursen som föll dag ut och dag in, vecka för vecka. Marknaden var hänsynslösa och det verkade som att alla ville sälja och ingen köpa.

Många av mina kollegor på Twitter och i bloggvärlden gav upp och sålde bolaget eftersom vi ständigt matas med uttrycket “sälj förlorare och köp vinnare”. När aktien bottnade för 1 år sedan vet jag också folk som gav upp och räddade det som kunde räddas.

Bolaget sänkte till och med utdelningen, och det finns även ytterligare ett dumt uttryck som lyder att du alltid ska sälja bolag som sänker utdelningen.

Nu har aktien stigit under ett helt år. Från bottnen har aktien stigit med 50%. Det lustiga är att det inte hänt allt för mycket i bolaget. Egentligen är det bara branschen i sig som börjat komma på fötter och att Skanska börjat vara lite mer försiktiga. Jag brukar alltid säga att det ofta lönar sig att köpa stabila utdelningsbolag i branscher som för närvarande är hatade likt räven.

Skanska har utvecklat och byggt Visionary, en 7 våningar hög, 23 000 kvadratmeter stor kontorsbyggnad. Visionary har ett stort fokus på faktorer som påverkar hälsa och välbefinnande och tillhandahåller bland annat ett löparspår på hustaket samt ett aktivitetsområde utomhus som även är tillgängligt för allmänheten.

 

Rapporten för 3:e kvartalet

Jag ska inte vara långrandig och orda allt för mycket om rapporten. Den var helt Ok och marknaden tyckte likadant då aktien steg med över 3% trots en tidigare stark kursutveckling. Idag stiger aktien ytterligare 2% i skrivandets stund.

Här är en intervju med VD:n efter kvartalsrapporten som sammanfattar helheten sjukligt bra:

https://www.di.se/ditv/borsmorgon/skanskas-vd-danielsson-vi-har-en-bra-marknad/

Det Skanska nu gör är att vara mer selektiva och inte tar på sig alla projekt som kommer i deras väg. Med andra ord försöker de enbart acceptera de mest säkra och lönsamma projekten. Därigenom blev orderingången lägre.

Kikar vi på vinsten från årets start till och med september så ser det riktigt lovande ut jämfört med 2018.

I samband med det rapporten såg vi även att Skanska tar en rejäl order som ska pågå ända fram till 2023. Det handlar om en stor trafikplats i USA som är värd 2,7 miljarder kronor. Vad det här projektet kommer resultera i vet jag inte, men jag hoppas verkligen att man fortsätter ta säkra projekt som inte leder till nedskrivningar.