När byggjätten Skanska kom med sin rapport i morse hade jag inte precis väntat mig något underverk. Samtidigt hade jag nog hoppats på en mindre dramatisk rapport för det fjärde kvartalet än vad som blev utfallet. Frågan är, hur gör jag nu?

Skanska är mitt 5:e största bolag i min svenska portfölj. När jag gick in i bolaget var det en framgångssaga utan dess like. Historiken såg god ut och problemen som nu uppstått hade inte uppdagats. Allt var frid och fröjd och framtiden såg ljus ut.

Idag meddelar bolaget att man sänker utdelningen från 8,25 kr/aktie till 6 kr/aktie. Det här blir alltså en utdelningssänkning på hela -27%.

Sist bolaget sänkte utdelningen var 2010 då man sänkte med ynka 50 öre. Dagens besked innebär att utdelningen backar till nivåer som vi senast såg 2012/2013.

Med handen på hjärtat kan jag säga att det här är den största utdelningssänkningen som någonsin inträffat i min portfölj. Då jag ständigt försöker tänka på kvalité och långsiktighet är detta givetvis något jag måste analysera.

Det som talat för mitt investeringsbeslut är att Skanska sett starkt ut i svaga tider. Till och med under finanskrisen 2008/2009 lyckades man höja utdelningen. Länge har vi i alla fall kunnat lita på en stadig utdelning trots att byggverksamheten gått på tår.

Utdelningssänkningen skickar signaler till oss investerare att något inte står riktigt rätt till. Samtidigt blev rörelseresultatet inte uselt med tanke på de problem som uppstått i USA och det vi redan visste om.

Jag är otroligt kluven på hur jag nu ska göra. Om jag ska behålla, sälja eller köpa mer. Oftast har jag en bra inblick i bolagen och när kursen sticker har jag med god magkänsla kunnat köpa på mig mer. Nu har jag en annan känsla…

Bolaget meddelar att den här sänkningen var nödvändig då man vill investera mer inom projektutveckling. Jag tycker ändå att det är helt okej om bolaget känner att man hellre vill använda pengarna till att investera själva och tror att pengarna gör bättre i deras egna ficka. MEN då måste man kommunicera detta väldigt tydligt.

Det som också gör mig kluven om jag ska sälja eller ej är att hela branschen går trögt. Hade det bara varit Skanska så hade jag nog sålt, men nu blir det desto svårare.

Hur resonerar ni? Snälla, ge mig era bästa tips på hur ni tänker 🙂

27
0
Kommentera gärna :)x
()
x