Aktien i skidgiganten Skistar har åkt störtlopp från toppen vi såg 2021. Bolaget har ett brutet räkenskapsår och idag kom deras summering av helåret. Utdelningen sänks också som ett kvitto på en svagare verksamhet.

Skistar är ett hyfsat litet bolag i portföljen med en andel på knappt 2%. Det har dock varit betydligt större tidigare innan jag sålde en del för att öka vikten i investmentbolag.

 

Idag sänktes alltså utdelningen från 3 kr/aktie till 2,6 kr.

Värt att nämna är att man har ett år med tuffa jämförelsetal i ryggen. Vinst per aktie sjönk på helåret med 40%, från 8,5 kr/aktie till 5,13 kr. Av dessa 5,13 delar man alltså ut ungefär hälften, vilket också är i linje med deras utdelningspolicy. Utdelningen betalas ut den 15 december i år.

Det är knappast någon hemlighet att jag köper rätt mycket Skistar här och nu. Skistar som utdelningsbolag kan ändå diskuteras men köpte du 1995 och höll kvar dessa aktier så har du fått en utdelningstillväxt (räknat CAGR) på 11,03% årligen. De som köpte extra under åren då utdelningen dippade har fått en brutal utdelningstillväxt på dessa aktier.

Vad som skulle vara intressant är ifall Skistar lyckas med det många trodde var en rejäl fallgrop, d.v.s. att satsa mer på sommarsäsongen, en säsong som verkligen inte är bolagets hemmaplan. Jag tycker åtminstone bolaget är på rätt väg men en stor del av resan återstår.

”Enligt plan har vi fortsatt att bygga volym för framtiden under sommarmånaderna, då prisjusteringen av både bike/trailpass och införandet av destinationspass samt sänkt pris på cykelhyra har gett effekt”, skriver Skistars vd Stefan Sjöstrand i rapportens vd-ord.

Kanske har ekonomin inte brustit så pass mycket att svensken väljer att ställa in sin skidsemester. Tvärt om kanske fler väljer att vallfärda från utlandet till friden i fjällorten då svenska kronan är låg jämfört med andra valutor. Det här kan även göra att fler från grannländerna kommer hit, något som Stefan är inne på:

”Vi ser fortsatt ett stort intresse från våra utländska gäster från framför allt Danmark men även andra marknader såsom Tyskland, Storbritannien och Nederländerna, drivet av en valutafördel som ger en extra prisvärd semester. Extra glädjande är att vi nu även ser en ökning hos våra inhemska gäster från Sverige och Norge”

 

12
0
Kommentera gärna :)x
()
x