Storbanken SEB var tidigare en del i min portfölj men 2019 sålde jag hela innehavet, i helt fel läge som alltid när jag säljer aktier.. Just nu värderas de flesta bankaktierna väldigt lågt och prisar in att mycket elände faktiskt skulle kunna ske. Verkligheten tror jag blir annorlunda.

 

SEB i korthet och som investering

Det som är speciellt med just SEB är att du får en stor exponering mot företagskunder (ca 60% av totala utlåningen). De resterande 40 procenten är då till privatmarknaden där bolånen tar upp största delen.

Avkastningen du fått via SEB är ändå helt okej skulle jag vilja påstå. Dock kommer majoriteten från att återinvestera den höga utdelning som banken länge haft. Det här har varit en okej investering, helt klart.

 

Trotsade du marknaden under finanskrisen 2008/2009 och köpte SEB när allt såg som jävligast ut så har du dessutom fått en fin utdelningstillväxt. Från 1 kr upp till 6,75 kr i år. Att skjuta in pengar där och då i storbanks-aktier sågs väl som galenskap har jag hört, men det var också där och då den bästa investeringen kunde göras.

SEB får sin vinst från följande länder där Sverige är klart störst

  • Sverige 57%
  • Övriga Norden 16%
  • Baltikum 14%
  • Tyskland, Storbritannien och övriga marknader 13%

Under lång tid har det funnits ambition att växa företagsdelen i Norden och Tyskand men där man vuxit allra mest nu på senare tid är faktiskt Baltikum.

 

Fastighetskris?

Stigande ränta har hitintills gynnat SEB väl. Räntenettot, som visar skillnaden på det banken tjänar på att låna ut och det man själv betalar för sina lån, har stigit kraftigt. När räntan låg kring 0:an var räntenettot 20-25 miljarder kr men nu under 2022 var det 33 miljarder. För 2023 väntas hela 45 miljarder.

Det stora orosmolnet är givetvis fastighetskrisen och hur stor den skulle kunna komma att bli. Då SEB tillsammans med andra banker har en stor exponering mot fastighetslån så kan det bli problematiskt. Däremot ska det mycket mer till innan stora kreditförluster för fastighetslånen blir verklighet och där är vi inte ännu.

Innan problemen ska komma till bankernas säkerställda lån så är det många fler saker som ska stupa. Den dag banken tar panten i sin ägo är långt ifrån här. Däremot hänger det givetvis över aktien som en våt filt fortfarande.

Kreditförlusterna i Q1 blev 272 miljoner kr mot en total kreditportfölj på knappt 2 100 miljarder kr.

 

En trygg hamn trots allt

Skillnaden på de banker som gått ner i vallgraven i USA är att svenska banker har hög likviditet. SEB har knappt 900 miljarder kr i tillgångar med hög likviditet.

De svenska storbankerna brukar normalt handlas till P/E 10 men idag ser vi generellt P/E 7-8. Att sätta foten in i SEB idag och få en direktavkastning på nära 6% tycker jag känns lockande. Nästa år kommer troligtvis utdelningen höjas. Allt annat skulle förvåna mig.

För en tid sedan lade jag faktiskt in en omröstning bland mina läsare om vilken bank man äger, ifall man äger flera, eller om man inte äger någon alls. Det verkar som att majoriteten äger flera storbanker.

Kikar vi hos Avanza så ser statistiken ut såhär:

Bank Antal ägare Avanza
Handelsbanken 61 155 (A) + 24 588 (B)
Swedbank 94 371
SEB 57 150 (A) + 12 706 (C)
Nordea 66 083 (svenska) + 2 005 (finska)
23
0
Kommentera gärna :)x
()
x