Om det är något som skulle känneteckna mig som investerare så är det att köpa när många gett upp hoppet samt att sälja alldeles före en rejäl uppgång. På så vid borde man kanske se det jag köper men även köpa aktier i det bolag jag säljer 😉 Fast alla vet redan att jag inte kan rekommendera någon att köpa en specifik aktie. Nu vädrar jag däremot framtidstro i en fallande stjärna.

Min portfölj består av bolag där jag tror på hög utdelningstillväxt men även bolag med hög utdelning och som jag inte tror kommer växa lika snabbt. Ett av dessa bolag är telekombolaget AT&T som nyligen släppte sin Q1:a.

Med handen på hjärtat så är det ändå krångligare för många (inklusive jag själv) att läsa rapporter från utländska bolag. Dessa är oftast visuellt tråkiga och innehåller mycket termer som vi inte lärt oss. Jag menar, inte visste jag att utdelning var dividend på engelska när jag började investera, och inte visste jag den faktiska skillnaden mellan orden revenue och income.

Det var en parantes.

Vad som kan vara värt att tänka på är att dollarn är relativt billig just nu. Vad som är billigt och dyrt är givetvis svårt att säga när det kommer till valutor, men dagens kurs på 8,3 kr känns ändå billigare än +10 kr.

Att dollarn nu är svagare innebär att du får mindre utdelning från bolag i USA när denna växlas över till Svenska kronor. Samtidigt innebär du kan köpa fler aktier i dina bolag till ett billigare pris. Om en aktie skulle kosta 1 USD så betalar du enbart 8,39 kr exklusive courtage och spread (valutaväxling).

 

Kort om AT&T Q1

Aktien i AT&T fick lite luft under vingarna efter veckans rapport. Varför då?

Bolaget presenterade fina siffror där man både slog estimatet för omsättning och vinst. Idag kan vi handla denna aktie till nästan 7% i direktavkastning men där utdelningsandelen enbart är drygt 60% räknat på det fria kassaflödet. Enligt estimaten tror man utdelningsandelen kommer röra sig i det högre 50% intervallet under hela 2021 sammantaget.

Den positiva reaktionen på aktien kom från lättnaden rörande skulden i bolaget. Ända sedan förvärvet med Time Warner (HBO, Warner Bros, Turner Entertainment) så har skuldsättningen varit oroväckande hög enligt många. En rätt sund reaktion då skulden idag är uppe i $160 miljarder. Bara förvärvet av Time Warner var på +$80 miljarder.

Siffrorna från Q1 visar däremot tro på att det kanske inte är så illa som det ser ut. 90% av skulderna är låsta till en hyfsat fin ränta i 16 år framåt och AT&T planerar att sänka skulden till $154 miljarder redan i år.

Med det sagt så finns det fortfarande oro kring utdelningen. AT&T har höjt utdelningen +30 år i rad men nu har man skjutit fram den traditionella årliga utdelningshöjningen. Höjer man inte i år blir man av med titeln Dividend Aristocrat också.

Värt att nämna är att utdelningen 1989 stod i $0,19 och att den nu alltså är uppe på $2,09. +995% med andra ord. Direktavkastningen har aldrig fallit under 4% sedan 2008. Med alla dessa faktorer i huvudet skulle jag påstå att AT&T är bland de mest intressanta högutdelarna där ute.

 

2.8 10 votes
Article Rating
15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x