Mcdonald’s corp (ticker:  MCD) är ett bolag som du inte alltid ser i bloggares portföljer. Trots det tycker jag att det här är ett bolag som är värt att ta upp då de har en klar kapacitet att bli en utdelningskung i framtiden. 

 

Vi växer upp med McDonald’s

McDonald’s varumärke är enormt. Bolaget fokuserar galet stort kapital på reklam året runt och jag skulle säga att det är ytterst få världen över som inte hört talas om varumärket.

Anledningen till att jag tar upp det här inlägget är för att jag igår såg en gammal dokumentär vid namnet Super size me. Har du sett det? Ja, se där!

I filmen görs i alla fall en intervju med amerikanska barn där de får se på bilder av kända karaktärer. Däribland finns Ronald McDonald med. 

Ja… ni får se själva… 

 

Trots att filmen är gammal stämmer det här troligtvis fortfarande. Barn runt om i världen växer upp med detta. Det känns sjukt att vi kan tjäna enorma pengar på något som skapar sämre hälsa, men så är det, och så har historien visat att det alltid varit.

Kikade lite igår och insåg att McDonalds givit en totalavkastning på drygt 15% de senaste 15 åren (källa: morningstar).

 

Kort om utdelningen

Direktavkastning: 2,56%

Antal år, höjd utdelning: 42 år

Utdelningstillväxt senaste 5 åren: 6%

Utdelningsandel: ca. 50%

Tyvärr finns det få tillfällen då det varit läge att köpa in sig i bolaget. Efter år 2000 och framåt fanns det en fin period men annars har det varit snålt om dessa. Men vem säger att den fina trenden kommer sluta?

 

Tycker ni att det är moraliskt rätt att äga McDonalds i portföljen? Eller borde man äga NovoNordisk som verkar inom diabetesbehandling i stället?

Finns det någon där ute som äger McDonalds och har ni någon egen syn på framtiden? Kommer vi fortsätta äta hamburgare om 10-20 år?

21
0
Kommentera gärna :)x
()
x