I det här inlägget resonerar jag lite kring mina tankar om Oriflame som en kandidat i min egna utdelningsportfölj. Oron kring bolagets utveckling är fortfarande stor men kanske är det nu läge att gå in?

Kort om Oriflame

Oriflames historik går så långt tillbaka som på 1960-talet då bolaget grundades i Sverige. Nu idag är man dock ett stort internationellt företag då man säljer kosmetika i inte mindre än 60 länder.

Visionen är att bli nummer är när det kommer till direktförsäljning av skönhetsprodukter.

Oriflame utdelning

Det som lockar många just nu är onekligen Oriflames historiskt låga värdering samt den attraktiva direktavkastningen.

På Avanza står det att direktavkastningen är 8,3% men det stämmer inte riktigt då detta räknar med den extra utdelningen som bolaget gav 2018. Räknar jag på förra årets ordinarie utdelning samt dagens kurs på 199,5 så får jag det till 7,4%.

Det som också är intressant är att bolaget delar ut varje kvartal, vilket är ovanligt för svenska aktier men desto vanligare i USA.

Läste nyligen en artikel från SvD Börsplus där man tagit in Oriflame i sin Utdelningsportfölj. Förra året presterade deras utdelningsportfölj otroligt bra med 15% avkastning och nu har man alltså skapat en ny som ser ut såhär:

Svd börsplus utdelningsportfölj för 2019

Problemet jag har är att jag kikar mycket på historik och för Oriflames del har det inte varit en lång och stilig utdelningstrend med stigande vinster och utdelning som jag helst vill se.

Det jag dock inte förstår är att vinst/aktie stigit rätt skapligt de senaste åren (källa: börsplus) och för mig känns det som att utdelningen inte alls behöver bli dålig nu kommande år.

Oriflame och källskatt?

Det är lätt att tro att Oriflame har utländsk källskatt då deras ISIN nummer startar på något annat än ’SE’.

CH står ju för Schweiz och som många av er vet är det där en ohyggligt hög källskatt på över 30%.

Nu har jag idag bekräftat med Avanza som säger att det inte är någon källskatt på Oriflame. Det är alltså liknande läge som i AstraZeneca.

Stora Insiderköp

Något som är positivt med Oriflame är att ledningen gått in och köpt mycket aktier. I slutet av november kunde vi bland annat läsa att Oriflames grundare gått in och köpt aktier för drygt 17 miljoner kronor till kursen 219 och 220 kr. Idag står kursen i ca 199 kr.

Summering

Jag har lite svårt att bedöma Oriflame och huruvida det skulle platsa i min portfölj. Själv gillar jag mycket kring läget där just nu och stödköpen från insider känns ju helt klart lockande. Samtidigt hade jag gärna velat se en stabilare trend rent historiskt.

SvD säger själva:

”Affärsmodellen att sälja kosmetika via direktförsäljning på knepiga tillväxtmarknader gillas nog av ganska få placerare. Men med stark balansräkning, nästan rekordlåg värdering och insiders som tror på aktien kan det vara läge att gå mot strömmen. ”

Vad tror ni om Oriflame? Skulle det kunna vara ett bolag i en långsiktig portfölj? Vore intressant att höra ifall någon av er sitter på dem idag.

17
0
Kommentera gärna :)x
()
x