Som många av er vet har jag en stek preferensaktier i min portfölj. Det här är väl inget jag rekommenderar dig som har en riktigt lång tidshorisont på börsen, men är ändå en väg jag valt. Delen preferensaktier får aldrig överstiga 10% i min totala portfölj, det är i alla fall en regel jag satt upp.

Jag kör 3 preferensaktier som tillsammans ger mig utdelning månadsvis.

  • Akelius Pref
  • K2A Pref
  • Klövern Pref

Visst kan det kännas lite lockande att exempelvis ta in Oscar Properties pref vars kurs dykt ner i källaren och vars direktavkastning ligger på drygt 11% räknat på kursen 178,5 kr. Men då ska man också ha klart för sig att risken känns högre och jag köper hellre en pref vars DA ligger på 6% snarare än över 10%.

Generellt känns det som att värderingen för svenska preferensaktier kommit ner något men inte allt för mycket. Nordea har gått ut med att räntehöjningarna kanske kommer tidigare än väntat och därigenom sålt en stor del preffar, varpå nog många hakat efter och gjort likadant.

Direktavkastningen för Klövern pref ligger på strax under 6% men då tycker jag att man får en större inkluderat trygghet då Klövern i sig känns riktigt stabilt.

Min tanke är att räntan givetvis kommer höjas (någon gång) och då sjunker ju preferensaktiernas kurs per automatik. Däremot kommer nog inte höjningen bli särskilt chockartad till en början och min teori är väl att kursen inte direkt kommer dyka som en svan ner i sjön. Allt detta är dock bara mina spekulationer.

Klövern är också listad på 2:a plats bland Populäraste Preferensaktierna 2018.

Inlösenkursen är höjd till 500 kr, alltså en bra bit över dagens kurs. Du behöver alltså inte vara rädd att kursen ska gå över gränsen för inlösen på ett tag. Däremot kan man ju ställa sig frågan hur attraktiv preffen blir om kursen stiger och direktavkastningen krymper då utdelningen är satt till 20 kr per år.

Som sagt klarar du dig lika bra utan preferensaktier i portföljen. Känner du däremot att du vill ha ett berikat kassaflöde i form av utdelningar som du kan använda för att antingen återinvestera eller bygga upp en amorteringsportfölj av så är det ett hett tips.

Själv kommer jag nog se till att köpa lite extra i Klövern pref nu under månaden som kommer.

8
0
Kommentera gärna :)x
()
x