Att kalla Mc Donald’s för den säkraste utdelaren är givetvis att ta i då jag inte har någon grund för detta. Nyligen höjde man dock utdelningen med 7,7%, vilket ändå får ses väldigt fint för ett bolag som höjt utdelningen i över 40 år. Detta är en stabil pjäs, minst sagt!

Mc Donalds utdelningsstatistik

Direktavkastning: 2,57%

Utdelning/aktie: $5 per år

Höjd utdelning (antal år): 43 år

Utdelningsandel: 63,68%

Utdelningstillväxt i snitt senaste 5 åren: 6,07%

Utdelningsfrekvens: kvartalsvis (allt sedan 2008)

Källskatt på utdelning: 15%

Som utdelningsinvesterare kan jag säga att statistiken ser riktigt fin ut. Visst, direktavkastningen är aningen låg men så är det oftast med bolag som är eller närmar sig titeln utdelningskung.

 

Det som givetvis slår en är den enorma hälsotrenden då alla ska äta välstekta kycklingfiléer, keso och fullkornsris. Men har inte den här trenden pågått sjukt länge? Ändå fortsätter McDonalds pumpa in mer och mer vinst och kan på så vis kan bolaget höja utdelningen år efter år.

Jag antar att det bara är att kika på mig själv. Man försöker äta nyttigt över tid. Lyckas man? Näe…

 

 

Och vet ni? 63% i utdelningsandel är sjukt fint. De bolag som jag tycker delar ut finast andel av vinsten har just 60-70%. Då har man dessutom 30-40% att skjuta in i sin egna verksamhet för att fortsätta expandera.

 Sedan har vi diskussionen om den växande skaran veganer. Minns att jag läste en artikel från 2017 om deras McVegan som tydligen fått rätt bra genomslag och recensioner. Sedan har jag en kollega som säger att det finns goda veganska alternativ, men mer info om just detta har jag tyvärr inte. 

Även om jag ännu inte investerar i Mc Donalds så håller jag med alla er som köper aktier i bolaget att det nog är en fin investering. Rent utdelningsmässigt så tar det väääldigt lång tid för en utdelningshöjare som McDonalds att komma ikapp en högutdelare (med t.ex. 5% i direktavkastning).

Å andra sidan får vi komma ihåg att kursen oftast ses stiga successivt i bolag av den här typen. Därav blir totalavkastningen riktigt god, som i fallet med Mc Donalds.

Glöm inte att köpa bolaget i din KF

 

0 0 vote
Article Rating
6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x