Intrum är långt ifrån mitt största bolag i portföljen men med tanke på deras långvarigt höga direktavkastning är det ändå den aktie som givit mest utdelning historiskt. På torsdag finns det risk att många år med fin historik får en tråkig begravning.

 

Robin Hood i fårakläder

Intrum är då Europas största bolag inom inkasso med uppgift att driva in pengar från de som inte kan betala. Motsatsen till Robin Hood kanske du tänker, men anledningar att räkningar inte betalas kan vara många.

Jag fick inkasso på mig för bara några månader sedan i samband med att en familjemedlem gått bort. När någon dör är det lätt att räkningar för den avlidne inte betalas på rätt sätt eller i tid. Det är bara ett av många exempel på att obetalda räkningar inte betyder att man har en tom sparbössa.

 

Varför sänks kursen i Intrum?

En annan grej som bolaget gör är att köpa upp portföljer med dåliga lån för att sedan försöka inkassera dessa själva. Just den delen är inte skuldfri och för att finansiera har man idag ca 57 miljarder i skulder och obligationer.

Det är också kring skulden som oron ligger, och varför kursen på senare tid tagit mycket stryk. Med stigande räntor kommer stigande kostnader för de med stor lånebild och dit hör Intrum.

För att mäta skuld sätter man den oftast i relation till bolagets löpande resultat (ebitda). I bolagets Q3 kunde vi läsa hur denna stigit från 3,8x ebitda till 4,0x ebitda. Det här är då tvärt emot det mål bolaget har att kunna beta av nettoskulden till 2,5-3,5x ebitda.

Den bidragande faktorn är då de nedskrivningar som Intrum blivit tvungen att göra beträffande ett Join Venture bolag i Italien. Det här är egentligen den enda misslyckade investeringen som Intrum gjort på senare år. När denna gjordes var Italien en ny marknad för Intrum, en faktor som jag också tycker får läggas med i bilden.

 

Billigt baserat på P/E

Redan i höstas var det billig värderingsmultipel på bolaget. Nu sticker Intrum ut som börsens billigaste storbolag där P/E enbart är 5 mätt på analytikernas prognos för vinsten 2023.

 

Delade meningar om utdelningen

Utdelningsdiagram skapat av KTM. Källa: Bolagets rapporter

När jag skrev om 172 aktier med +4,5% direktavkastning så var Factsets prognos att utdelningen i Intrum skulle landa på strax under 12 kr. Det lät optimistiskt.

Affärsvärlden har en kanske en mer nykter bild där utdelningen spås blir 5 kr i år, 12 kr nästa år samt 13 kr 2024. I ett sådant scenario kan man använda vinsten till att betala av skuld.

I en analys från DI menar man att oförändrad utdelning inte är borta från spelbordet och att kassaflödet skulle tåla utdelningen.

Bolaget skapade senast 2020 ett mål att varje år öka utdelningen. Kanske har det målet närmare till kyrkogården än vad många tror.

Ja, på torsdag har vi svaret. Gör kaffet och popcornen redo

 

Hot Shots! Part Deux (3/5) Movie CLIP - Limo Lovin' (1993) HD on Make a GIF

9
0
Kommentera gärna :)x
()
x