Från att ha ägt tre stycken storbanker i portföljen så finns nu enbart Handelsbanken kvar. Det här är den bank som jag själv ser som den bästa svenska banken i en utdelningsportfölj och snart får vi svaret på om den goda trenden faktiskt fortsätter.

 

Handelsbanken kl 07:00

Enligt Factsets estimat så kommer utdelningen landa på 7,91 kr/aktie. Personligen tycker jag det låter högt. Men ja, vi som lever, vi får se 🙂

Rapporten är nu inne och Handelsbanken höjer ordinarie utdelning till 5,5 kr/aktie från 5 kr/aktie. Dessutom slänger man in en extrautdelning på 2,5 kr. Totalt 8 kr alltså. Direktavkastningen blir nu 5,9% baserad på denna utdelning.

Själva rapporten vädrade positivt väder och det verkar som att bank fortsätter att leverera positivt. Bland annat räntenettot var högre än väntat. Det här nyckeltalet används flitigt när man analyserar bankaktier och betyder egentligen skillnaden mellan de räntekostnader man har och de ränteintäkter man får.

Nu är utdelningen uppe i pre-pandeminivå och det känns konung. Fortsätter världen se ut såhär så tvekar jag inte en sekund på att man höjer utdelningen även nästa år. Själv hade jag dock gärna sett 6 kr i ordinarie utdelning samt 2 kr i extra med tanke på att man då sätter nytt rekord för justerad utdelning.

 

I snitt har man höjt utdelningen med 13% årligen sedan 1994.

 

Kindred kl 07:30

Kindred har nyligen gjort en vinstvarning där en rad faktorer bidrog till varningen. En anledning var att fotbolls VM inte inneburit lika många matcher under kvartalet men det var även andra värre punkter. Läs Kindred på fritt fall.

Tidigare har jag spått en tråkig utdelning för detta år men att den nog kommer ta fart igen nästkommande år i takt med att man nu kan räkna hem Nederländerna igen.

Enligt Factset kommer utdelningen landa på 4,16 kr/aktie. Jag tror 3,5 kr

Hur blev det?

Utdelningen höjs faktiskt till 0,345 pund/aktie, en höjning från 0,337 pund/aktie förra året. I rapporten har man använt kursen 12,5 för SEK-> 1 PUND och det här motsvarar då 4,3125 kr.

En trevlig överraskning och som jag skrev i min senaste analys är min avsikt att köpa mer Kindred då det innehavet tappat i storlek jämfört med andra i portföljen.

 

20
0
Kommentera gärna :)x
()
x