Starbucks är en rätt så gammal lirare i min utländska utdelningsportfölj. Aktien har inte varit munter under min resa men nu på senare tid har kursen tagit fart. Frågan är om bolaget fortfarande är köpvärt.

En anledning till att kursen stigit kan vara för att headgefondprofilen Bill Ackmans Pershing Square köpt aktier för 900 miljoner dollar i tystnad. Det här uppgav han i tisdags till CNBC.

Aktien steg med drygt 2% sedan den här nyheten och sedan juli är den upp 18%. Kikar vi under 2018 som helhet har dock kursen gått i stort sett +- 0. På 3 år har det inte rört sig särskilt mycket.

Samtidigt har den trogna investeraren kunnat njuta av fina utdelningshöjningar under de gångna året. Med en direktavkastning som idag ligger på 2,55% så kan det ändå kännas som ett bra utdelningscase. Helst vill jag se en direktavkastning på över 2% oavsett utdelningstillväxt.

Med det sagt bör då utdelningsinvesteraren veta att trenden håller i sig även framöver, och att inte utdelningen sänks. Sjunkande vinster för 2018 är ju inte särskilt roligt och frågan är hur pass illa det egentligen är.

Senast höjdes utdelningen i Starbucks med 20%

 

Kina är spännande

Det som jag kan tycka känns spännande just nu är bolagets utveckling i Kina. Visst var vinsterna lite tråkiga i Q3 rapporten för regionen, men det beror mycket på att man öppnar så mycket caféer där. Bara i första halvan av 2018 så öppnade man 60% mer butiker mot tidigare år i Kina.

Bolaget själv ser väldigt stor potential där då det allt som oftast pratas om detta i conf-calls efter rapporter. Det är helt klart mycket som händer bakom den kinesiska muren. Ledningen tror att Kina har samma tillväxtpotential som USA i det långa loppet, något som verkligen gynnar oss investerare.

 

Stabil utdelare

Tyvärr har USA varit en svagt växande marknad för bolaget de senaste åren men är det som bolaget tror att Kina kommer bli en framgångssaga så känns det spännande.

Mitt bet är att bolaget kommer kunna fortsätta höja utdelningen även framöver. Idag delar man ut 59,91% av vinsten och det gör att bolaget även har utrymme att investera själva. Man har höjt utdelningen 9 år i rad och med en genomsnittlig organisk utdelningstillväxt på 23,87% de sista 5 åren.

Att aktiekursen stått och stampat är bara bra för mig. Då får jag fler aktier och mer utdelning för samma peng.

 

Nestlé upphandlingen

För en tid sedan skrev jag om den deal Starbucks gjort med Nestlé. Det här kan helt klart hjälpa Starbucks att få ut sina produkter bland butiker och resultera i bättre vinster även framgent. Då Nestlé har en väldigt stor geografisk spridning kommer det vara guld värt för att få ut Starbucks produkter.

Det är dock för tidigt fortfarande för att se vad det ger för effekt.

Jag antar att jag är rätt ensam bland mina läsare att äga Starbucks. Men kanske finns det någon där ute som också gillar deras produkter och investerar i bolaget?

 

 

12
0
Kommentera gärna :)x
()
x