Idag gick Starbucks ut med att man formar en global allians med Nestle. Starbucks är en av de äldsta spelarna i min Utländska utdelningsportfölj och jag tror att den här alliansen kan göra gott för bägge parter.

Alliansen går kort och gott ut på att Nestle nu kommer få tillåtelse att marknadsföra, sälja och distribuera somliga av Starbucks produkter i mataffärer. Nestle kommer betala Starbucks $7,15 miljarder för den här dealen. Dessa pengar ska i synnerhet användas för att köpa tillbaka aktier i Starbucks, vilket jag gillar.

”Den här alliansen kommer att ta Starbucks till miljontals mer hem runtom i världen genom Nestlés räckvidd och rykte”, säger Kevin Johnson, VD på Starbucks.

Den här alliansen kommer att kombinera Starbucks starka varumärke med Nestles globala räckvidd och därigenom skapa nya tillväxtmöjligheter.

 

Starbucks = välbesökt

Själv har jag försökt hålla ögonen uppe när jag varit utomlands och rest och sett att Starbucks caféer faktiskt har riktigt många besökare där just jag varit. Det verkar helt klart vara populärt.

Sedan är väl risken att shoppingcenter runt om i världen får allt mindre besökare och därigenom blir det färre som besöker caféerna som är placerade i dessa, alltså den s.k. retail-döden. En sån här allians kan kanske gynna bolaget sett ur ett sådant perspektiv.

När och grabbarna besökte USA för herrans många år sedan så minns jag att det enda kaffet som vi faktiskt kunde dricka var det från Starbucks. Allt annat smakade vedervärdigt. Visst kan detta ha ändrats nu, men då var det så i alla fall. Som ej ekonomisk ungdom besökte vi då Starbucks flera gånger per dag och det var så jag i början upptäckte kaffekedjan (synd att jag inte började investera redan då).

Min egen erfarenhet av Nestle är inte stor och allt jag minns var den där burken med Nescafé snabbkaffe som mamma brukade köpa när jag bodde hemma och som jag nu inser tillhör Nestle.

Till er som är mer intresserade av bolaget rekommenderar jag att ni läser detta inlägg:

Starbucks utdelningshistorik (2018)

4
0
Kommentera gärna :)x
()
x