Tidigare i veckan skrev jag om att sambo KTM börjat storhandla kläder på H&M. Samtidigt har H&M nu presenterat delar av sina försäljningssiffror för andra kvartalet och sammanfattningsvis var det väl inte riktigt vad vi investerare ville se.

 

Oförändrad försäljning

Karl-Johan Persson har tidigare gått ut med en gnutta hopp och informerat att det andra halvåret 2018 ska bli bättre. Siffrorna visade dock annorlunda. H&M meddelar att försäljningen i lokala valutor inklusive moms för Q2 är ”oförändrad”, d.v.s. lika med förra året samma period.

Analytikerna hade förväntat sig betydligt bättre siffror, varpå aktien sjönk med drygt 4% igår. Det verkar alltså inte som att sambo KTM’s shoppande givit någon större effekt, vilket jag trott 😉 Jag kanske får börja handla där jag också…

Dessa siffror var ju inget man ville se. Speciellt med tanke på att H&M utökat antalet butiker med 300. Med ett ökat antal butiker borde vi ju se mer försäljning, inte sant?

 

Spännande rapport komma skall

Kvartalsrapporten för Q2 kommer in den 28:e juni och den ska bli riktigt spännande att läsa.  Viktigt att komma ihåg är att gårdagens siffror inte är helheten. Kanske blir vi överraskade, positivt eller negativ?

Nu kan ju inte Stefan Persson köpa fler aktier innan detta då det skulle vara att bryta mot de regler som finns kring insynshandel. Själv tror jag att Stefan kommer fortsätta köpa aktier i H&M efter rapporten. Han har tidigare sålt aktier för 2 miljarder i Hexagon och kanske hamnar dessa i H&M?

Mr. Persson har ju gått ut till Breakit tidigare att familjen inte har några planer på att köpa ut bolaget från börsen, vilket många börjat spekulera om på senare tid. Vissa tror att det här är något man säger ”bara för att” och att uppköpet kan bli aktuellt om aktiekursen faller under 100 kr.

Själv litar jag på Stefan och förstår inte vad man skulle vinna på att gå ihop med någon annan större makt och köpa ut H&M.

Stefan Persson. Styrelseordförande H&M

 

Varför fortsätter jag köpa

När jag gick in i H&M för länge sedan var det nog ingen som visste vilka problem som bolaget skulle stå inför. Visst, häxan som bor nedanför mig visste det, men ingen annan. Det var ett bolag där allt såg ljust ut och där expansionen fortskred med enorm framtidstro och tillit.

H&M’s e-handel är faktiskt mer lönsam än många andra inom samma bransch, dock är det viktigt att inse att det här inte är ett stort draglok idag med tanke på alla butiker som inte säljer tillräckligt. 80% av försäljningen kommer från fysiska butiker.

Det finns ett par anledningar till varför jag fortsätter köpa H&M på dessa nivåer:

  • Pilotskolan – att ledning fortsätter köpa aktier ser jag som en ledstjärna och får mig att fortsätta tro på bolagets framtid. Om inte ledningen skulle tro på bolaget utan i stället sälja aktier, ja vad skulle det då finnas för tillit bland oss investerare?
  • Spännande projekt – H&M gör ändå mycket för att vända den här nedåtgående trenden, trots att det kanske är lite för sent (men bättre sent än aldrig). Jag gillar att man stänger ner olönsamma butiker samt ingår samarbeten inom e-handeln, exempelvis via Alibaba.
  • Fin utdelningshistorik – jag skrev om H&M utdelningshistorik i det här inlägget. Visst har det inte varit en munter resa de senaste åren, men bolaget visar ändå att man värnar om utdelningen till investerare.
  • Kvalité återkommer ”alltid” – det behöver givetvis inte vara så. Men visst känns det ändå tryggt att bolaget visat kvalité många, många år och att denna mest troligt återkommer. Sedan kanske det dröjer ett par år. Men jag är inte sugen på att bli rik imorgon.

 

Är det någon annan här ute som äger H&M bland mina läsare eller är jag ensam kvar på skutan? 😀

 

16
0
Kommentera gärna :)x
()
x