Idag rapporterade ett av mina kärninnehav, Castellum, sina siffror för det andra kvartalet. Resultatet var lite blandat och jag hade tänkt summera detta i det här inlägget.

 

j

Notera

Är du intresserad av att läsa varför jag investerar i Castellum samt hur bolaget presterat rent utdelningsmässigt kan jag rekommendera det här inlägget

Castellum har under året gått som tåget, precis som många andra bolag inom fastighetsbranschen. I skrivandets stund är aktien upp 16,2% bara i år.

Här är en bild av mina samlade köp i Castellum. Det där röda ’S’:et som indikerar sälj kan du bortse från – jag råkade helt enkelt köpa Castellum i min kapitalförsäkring och gjorde därigenom ett sälj.

Rapporten då?

är det kommer till Castellum så får du som ägare ett stort utbud av komersiella fastigheter. Du får 647 olika fastigheter som är fördelat på: kontor, samhällsfastigheter, lager/logistik, handel och lätt industri. Castellum hyr ut och förvaltar dessa till låg finansiell risk.

Varje dag går ca 250 000 människor till jobbet i en av Castellums fastigheter. Kanske du är en av dem? Kanske jag är en av dem? Helt klart är det en hel drös med folk i alla fall. Det som jag tycker är mest spännande är att man vill bli ledande inom digitalisering för branschen år 2020, ett område som jag har varmt om hjärtat och som minst sagt är en mega-trend.

Det många verkar ta fäste på i rapporten är det lägre nettouthyrningen jämfört med samma period föregående år. Uthyrningsresultatet blev 80 miljoner kronor lägre i år (hela året är givetvis inte klart ännu).

Dock trycker VD Henrik Saxborn på att man sett mer positiva signaler kring uthyrningen mot slutet av perioden:

”I början av året tyckte jag mig se tecken på en inbromsning
på hyresmarknaden, vilket påpekades i förra kvartalsrapporten. I dag är jag mer optimistisk än i januari.
Vi ser många positiva signaler just nu”

 

Man fortsätter trycka på att förvärvet av Norrporten som gjordes för 3 år sedan har givit, och kommer ge, väldigt fina resultat. Trycket på lokaler har gjort att hyran för fastigheter i Stockholm per kvm har stigit kraftigt, och kommer att fortsätta stiga i takt med urbaniseringen.

Positivt för framtiden är att man nu fått klart detaljplaner för 3 väldigt stora projekt i Malmö och Uppsala. Hela 3 000 miljoner kr ska investeras och produktionen beräknas starta inom kommande halvår. Här är dessutom uthyrningsgraden 100%, ett nyckeltal som jag tycker är viktigt att kika på när det kommer till fastighetsbolag.

Jag köper Castellum lite då och då men just nu är innehavet rätt stort så jag fokuserar på att fylla på i många andra bolag för tillfället.

Via min portföljsida ser du kontinuerligt hur min viktning i bolagen ser ut för tillfället.

Äger du också Castellum?

 

8
0
Kommentera gärna :)x
()
x