Rapportsäsongen är i full gång för mig och det är alltid spännande att kika på vad som händer i bolagen. Just nu har Swedbank och Axfood rapporterat.

 

Swedbank

Swedbank öppnar upp dagen med ett fint glädjebesked där man rapporterar ett Rörelseresultat som är 8% högre än vad man trott. Det togs emot positivt och aktiekursen är just nu upp 1,3%

Dessutom var räntenettot relativt likt det man rapporterat förra året och något över prognosen. Räntenettot är viktigt för en bank då den beskriver skillnaden mellan ränteintäkterna och räntekostnader.

Det som förvånar mig är att folk fortsätter låna pengar trots att högre ränta ligger och ruvar (om det nu blir så får vi se).

”Utlåningsvolymerna till såväl privatpersoner som företag växte på alla våra hemmamarknader medan marginalerna överlag var stabila”, säger VD:n i Swedbank Birgitte Bonnesen.

Som många vet var jag tidigare sugen på att sälja Swedbank då mitt förtroende blivit allt tunnare. Har bland annat suttit med ett pensionssparande med en avgift på 17% samt att de verkligen strulat till det vissa gångar.

Efter lite övervägande beslutade jag mig dock för att hålla kvar i Swedbank och med det sagt har jag fortfarande 3 storbanker i portföljen.

 

Axfood

Länk till bolaget hos Avanza

Marknaden gillade Axfoods rapport och nu i början av handelsdagen är aktien upp över 6%

Som jag förstått det var omsättningen på 11,4 miljarder kronor marginellt bättre än det analytikerna spått i sina kristallkulor. Däremot var Rörelseresultatet på 435 miljoner rejält över prognosen på 408 miljoner.

Enligt Klas Balkow så är det Willys-butikerna som gått särskilt bra under första delen av åren. Det ser jag inte som något konstigt. Willys är extremt bra på alla sätt och vis och både jag och sambo KTM väljer att handla där som prio ett.

Klas Balkow, vd Axfood

Klas nämnde även i kommentaren att man vill fortsätta följa kundernas behov och öka e-handeln och digitala lösningar. En anledning till att jag väljer just Axfood är för att de känns väldigt framåt i just detta område.

Sedan meddelar styrelsen att man ska återköpa aktier också, närmare bestämt 240.000! Jag är osäker men jag tror detta bör tas positivt av marknaden. Att bolaget väljer att investera i sig själv känns ju alltid tryggt.

 

Äger ni Swedbank eller Axfood? Vad tror ni om bolaget framöver?

 

4
0
Kommentera gärna :)x
()
x