Bostäder är min primära del av portföljen. Över tid har dessa alltid presterat bra och faktum är att det enbart är 3 år (inklusive detta) som inte fastighetsindex slagit Stockholmsbörsen de senaste 10 åren. Hur har då de mest välkända bostadsbolagen gått 2020? Låt oss kika.

Även om fastigheter presterat sämre i år så måste vi se allt i ett bredare perspektiv. Förra året steg Stockholmsbörsen inklusive utdelning 11,3% medan fastighetsindex steg 60,1%.

Bostadsbolagens kursutveckling 2020

Listan nedanför är absolut inte komplett men inkluderar ändå de mest kända fastighetsbolagen i Sverige. Alla siffror nedan är enbart kursutveckling i procent och inkluderar inte eventuell utdelning som bolagen givit.

Det är ganska lätt att inse att bolagen med stor exponering till kontor, handel och hotell blivit värst drabbade.Vad vi lär oss här är att det även går att diversifiera sig inom fastigheter, och att man även borde göra det.

För min egen del är det Diös som drabbats hårdast. Många säger att Diös portfölj är “blandad” men faktum är att majoriteten ändå är kontor. Här vill jag ge ett andra tips och det är att kika i bolagets årsredovisning vad som ingår i portföljen. Att ett fastighetsbolag har en “blandad” portfölj säger tyvärr ingenting. 

Diös portfölj. Källa: bolagets årsredovisning 2019

 

Egentligen är det väl Klövern där aktiekursen tagit mest stryk, men där äger jag enbart preferensaktien så den räknar jag inte riktigt in. Preferensaktien är ner -13% i år.

Om vi i stället kollar på mina utländska fastighetsbolag så är det Realty Income blivit mest påverkad i min portfölj. Den är ner -16% i år men då har jag inte heller räknat med valutaeffekten. Det är väl också Realty Income (O) som jag köpt mest i under året. Här har vi också mycket handel och de största hyresgästerna ser du nedan. 

 

K-fastigheter

Självklart är det roligt att se hur K-fastigheter utvecklats sedan deras IPO.

Vad är IPO?

På engelska kallas en börsnotering för ”Initial Public Offering” och brukar förkortas IPO. En börsnotering innebär att ett bolag väljer att notera aktier på börsen. I samband med detta brukar allmänheten ofta erbjudas att teckna/köpa aktier i bolaget till en bestämd teckningskurs. Det här är vad vi kallar för IPO.

K-Fast är då i synnerhet inriktade mot nyproduktion av bostadsfastigheter som inte alls blivit lika hårt påverkat. Byggbolaget JM är ju också verksamt inom typ samma område och den aktien har ju också gått likt tåget.

 

Hufvudstaden ser fortfarande attraktivt ut

Sedan jag skrev att Hufvudstaden var ett helt ok köpläge i augusti har aktien stigit en hel del. Det här är också ett av Stockholmsbörsens mest anrika utdelningsbolag och hade jag ägt dem så skulle jag nog inte sälja idag.

 

Pandox och hotell

Hotellbolaget Pandox har utvecklats fint sedan nyheten om vaccin men det här är givetvis en väldigt utsatt bransch. Är man intresserad av det här bolaget kan jag rekommendera det här poddavsnittet:

4 5 votes
Article Rating
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x