Bland Sveriges fastighetsbolag så finns det två som sticker ut mot andra. Det är Castellum och Hufvudstaden som höjt utdelningen 22 år respektive 19 år i rad. Därigenom är dessa nära att bli s.k. utdelningsaristokrater. Jag tycker själv att Hufvudstaden känns billigt nu och hade nog köpt ifall jag ägt bolaget.

Faktum är att jag aldrig ägt Hufvudstaden då jag under min period som utdelningsinvesterare ägt Castellum. Kursen i Hufvudstaden har på kort tid sjunkit med 44% och till skillnad från många andra aktier har vi här inte sett någon återhämtning under sommaren.

Hufvudstaden var också ett av fastighetsbolagen som stod fast vid sitt tidigare utdelningsbeslut och därmed höjer man utdelningen med 5%. I den här artikeln ser du hur respektive fastighetsbolag valde att göra med utdelningen:

Fastighetsbolagen som sänkt och höjt utdelningen

Hufvudstaden har kontors- och butiksfastigheter i de mest attraktiva lägena i Stockholm och Göteborg. Vikten av butik skiljer sig rätt mycket mellan dessa två men generellt är det stora och kända varumärken som hyr fastigheterna.

Det bästa med Hufvudstaden är kanske deras utdelningstillväxt. De som hållit i aktien länge har verkligen fått stadigt stigande utdelningar på sina gamla aktier.

 

Totalavkastningen har inte heller varit fy skam. Drygt 11% årligen under väldigt lång tid. Det är också det här jag ordat om att bolag som tenderar att höja utdelningen kontinuerligt oftast presterar bra även kursmässigt.

 

I senaste rapporten är man ändå tydlig med att Covid-19 påverkat bolaget, främst gällande NK varuhusen och gallerian Femman. Självklart är bolaget positiv på utsikten längre fram och menar att det tappet av hyresintäkter inte kommer vara för evigt.

Hufvudstaden | NK Stockholm/Parkaden

I senaste rapporten visade man ett substansvärde på 178 kr/aktie. Då kursen stod i 112 kr igår så är det lätt att inse att rabatten är fin.

Det många kanske inte tänker på är att Hufvudstaden har en otroligt låg skuld (nettobelåningsgrad, ibland enbart belåningsgrad) på enbart 17,5%. En hög skuldsättning kan både vara hjälpande och stjälpande. I lägen med osäkerhet, lägre hyresintäkter eller ökad ränta är givetvis en låg skuldsättning att föredra och jag gillar fastighetsbolag med skuldsättning < 50%.

Jag tycker det här ser attraktivt ut men jag vill heller inte sälja av något av mina fastighetsbolag jag redan har för att gå in här och nu. Att ta in fler bolag är inte heller aktuellt då jag egentligen redan nu är allt för tungt viktad mot fastigheter.

4.6 10 votes
Article Rating
11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x