Du som äger Axfood blir också ägare till de välkända butikerna Willys och Hemköp samt många andra mindre kända grossistaffärer som Dagab. På senare år har Axfood gått om Coop och är då näst störst efter ICA. Värderingen har sprungit iväg men jag säljer inte av många anledningar.

ICA har en galet stark marknadsposition på över 50% (data från förra året). Coop är 17-19% och Axfood drygt 20%. Att nu Axfood dragit om gamla trogna Coop är inte konstigt. Coop gör allt fel och Axfood gör allt rätt och gör du allt rätt kommer du växa.

Axfood har också vuxit utdelningsmässigt och stadigt ökat sin utdelning. Vad som gör mig glad är att utdelningsandelen också minskat sedan tidigare, vilket lämnar mer marginal till framtida utdelningshöjningar.

Axfood e-handel

E-handeln är en rätt liten del av totalen i Axfood. 2019 växte e-handeln med 35% och stod för under 3% av omsättningen direkt mot konsument. Inte särskilt mycket med andra ord, men tänk då på hur sjukligt många som faktiskt besöker butikerna varje dag.

I dagens rapport kunde vi läsa hur omsättningen steg med 139% för e-handel. Visst får vi ha Coronapandemin i åtanke men det märks verkligen att bl.a. Willys var snabbt på bollen för att möte behovet. Som jag sagt många gånger älskar jag sättet att handla på Willys hemsida och sedan hämta matkassarna. Detta kommer vi fortsätta med även efter pandemin.

Glöm inte att du fortfarande kan handla 1 kr billigare om du låter personalen på Willys plocka ihop dina varor första gången.

Handla billig mat online | Willys

Bild från Willys.seDet här kanske är en anledning till att Axfood växer snabbare än marknaden i övrigt online. Här blir det superviktigt att hänga med och jag sitter gärna med på resan mot att bli bäst inom området.

 

Ännu mer återköp

Jag skrev igår om att Castellum köper tillbaka sina egna aktier nu till ett attraktivt pris. Trots att väldigt många tycker att Axfood är övervärderat så fortsätter man nu inleder återköp av sina egna aktier. Många menar då att Axfood är övervärderat då dagligvarubolag inte växer så snabbt och därigenom inte förtjänar P/E +20.

Inför rapporten meddelade Axfood att bolaget inleder återköp av egna aktier. Som mest får bolaget köpa 310.000 aktier, att jämföra med de 672.108 egna aktier som bolaget redan sitter på.

Vad har då en investering i Axfood givit över tid? Kika vidare i det här inlägget så får du svaret.

Axfoods mäktiga totalavkastning (2020)

3 2 votes
Article Rating
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x