Det har varit mycket skriverier om AT&T(T) på senare tid. Då vi idag är över 8.000 kunder hos Avanza som äger T så kan det vara värt att gå igenom vad som egentligen händer nu kring försäljningen av DIRECTV.

Ryktena kring att AT&T tänkt sälja DIRECTV har egentligen pågått i flera år. Hösten 2019 skrev affärsvärlden en artikel om att man inte kommer sälja DIRECTV, men sedan dess har det hänt väldigt mycket.

Om jag ska försöka förklara DirecTV (varumärkt DIRECTV) så bildades man för 26 år sedan i juni 1994 och sänder digital tv till hushåll i USA, Latinamerika och Karibien. Det var i 2015 som AT&T förvärvade DirecTV till ett pris på $67.1 miljarder. Eller ja, egentligen var det 48,5 miljarder men 67 miljarder med skuld tillagd.

Det som händer nu är att AT&T äntligen kommit till något slags beslut. En del av DirecTV kommer säljas till riskkapitalbolaget TPG för att sedan knoppas av till en egen verksamhet. Det nya bolaget, med namnet DirectTV, kommer att ägas till 70 procent av AT&T medan TPG ska äga resterande del. Allt kommer ske i andra halvan av 2021.

On February 25, 2021, AT&T announced that it would spin-off DirecTV, U-Verse and AT&T TV into a separate entity, selling a 30% stake to TPG Capital while retaining a 70% stake in the new standalone company.

I det korta perspektivet kommer nog investerare vara missnöjda nu då AT&T erkänner ett misstag och med åtanke vad bolaget en gång betalade för kalaset. Samtidigt finns det nu chans att bolaget kan betala av mer i sin rätt stora skuld och bli ett mer fokuserat bolag där tillväxten återkommer.

Generellt kan det ta tid innan marknaden smälter beslut likt dessa. Det var samma sak när AbbVie köpte Allergan. Där blev det en hel del gråt innan marknaden insett att affären kanske inte var så dålig trots allt.

AT&T’s huvudfokus kommer nu ligga inom trådlös kommunikation, fiber och HBO Max. Om det här bryter att förbannelsen rörande den tråkiga kursutvecklingen i aktien bryts är som sagt svårt att säga, men jag hänger gärna kvar i AT&T för att se vart det tar mig. Dessa 3 områden är de som också varit de mest givande i AT&T men troligtvis kommer vi inte se effekten direkt.

Kursen har sjunkit med 23% de senaste 5 åren medan S&P500 i princip dubblats. Idag ger AT&T en direktavkastning på 7,61%.

Läs mer om AT&T

AT&T – hur bra är dess utdelning?

 

3.1 8 votes
Article Rating
7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x