Mitt relativt nya bolag AbbVie faller kraftigt på börsen och i skrivandets stund är aktien ner ca 16%. Den stora anledningen är att Abbvie köper Allergan och att marknaden nu reagerar på detta.  Vad är det då som hänt och hur ska man tänka i det här läget?

 

j

Notera

Jag har tidigare skrivit om AbbVie som utdelningsbolag. Det inlägget hittar du här.

 

AbbVie köper Allergan

Det som nu hänt är att AbbVie förvärvar Allergan och hela affären är värd otroliga 63 miljarder dollar. You heard right! 63 miljarder dollares. Kursen som man köper till är $188,24 och då detta stod klart var Allergans kurs på $129,57. Det här innebär alltså att premien (skillnad mellan nuvarande kurs och budet) är 45%.

Allergan plc är ett väldigt stort hälsoföretag ger värdefulla behandlingar inom områden som det centrala nervsystemet, ögonvård, medicinsk estetik, gastroenterologi, kvinnohälsa, urologi, kardiovaskulära sjukdomar och infektionssjukdomar. Man är verksam i 100 länder där bland annat Sverige är listat med kontor i Stockholm. 

 

Kursen faller

Det verkar som att många aktieägare i AbbVie tycker att dealen lät dålig varpå kursen fortsatte falla under gårdagen. Samtidigt var det tydligt att aktieägarna i Allergan var lyckliga för den premie på 45% som uppstod.

En av Allergans produkter är då Botox, ett märke som nog få inte hört talas om. Inom plastikkirurgi är detta väldigt väl använt och min egna tes är att folk kommer vilja göra om sitt utseende ännu mer i framtiden. Samtidigt finns det givetvis risker då konkurrensen inte är lika med noll på marknaden.

Allergan har ju inte gått särskilt bra på börsen heller den senaste tiden och kanske blev aktieägarna besvikna att man inte gjorde något annat för pengarna. 

CEO för AbbVie, Richard Gonzalez, är självklart nöjd över detta och tror stenhårt på framtida potential (konstigt vore det annars)

“I can’t think of a single scenario where AbbVie isn’t better off than without Allergan”

 

Så gjorde jag

Jag tror att många här känner mig allt för väl för att jag ens ska behöva svara på frågan. Men för lite nyare läsare kan jag säga att jag nyttjade detta och tog in en stek till av AbbVie (som tidigare var viktat väldigt lågt i portföljen).

Min take är att det här kan långsiktigt gynna bolaget och jag gillar att man gör liknande förvärv. AbbVie är också ett bolag som bara delar ut ca 50% av sin vinst, så det finns goda marginalen även för framtida förvärv.

Det blev ett köp på ca 3000 kr.

j

Notera

När jag handlar utrikes så blir summan oftast lite större p.g.a. courtaget. Här kan du läsa mer om det.

5 1 vote
Article Rating
6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x