När du läser bloggar och kikar i våra portföljer är det nog både en och två gånger du stött på bolaget AT&T. Det här är ett populärt amerikanskt telekommunikationsbolag men frågan är om detta kan passa i en prima utdelningsportfölj?

Kort om AT&T

AT&T rankas som det tredje största telekommunikationsbolaget i USA enligt Wikipedia. Bolaget levererar Internet-tjänster samt tjänster inom telefoni, video och data till miljontals kunder. Det är lätt att inse att bolaget kommer ha mycket att göra även i framtiden då våra liv styrs mer och mer mot IT. 

Bolaget handlas på New York Stock Exhange och har idag ett marknadsvärde på $277 miljarder. AT&T har kanske den sexigaste tickern (kortnamnet) där ute, nämligen kort och gott ’T’.

Som sagt pysslar man inte enbart med en sak utan har spridit sin verksamhet i många olika hinkar. Internationellt är man fortfarande rätt små räknat på vart vinsten kommer från:

AT&T – stabil utdelning?

Så, frågan är om det är värt att köpa AT&T (T) i en utdelningsportfölj?

 

Stabil vinst/aktie över tid

Först och främst skulle jag vilja säga att vinst/aktie varit rätt volatil i bolaget. Det här blir speciellt synligt om vi kollar på varje år enskilt (Q1, Q2, Q3, Q4).

Däremot har man varit kapabel att successivt öka den justerade vinst/aktie och jag har även sett att man täcker upp den stigande utdelningen väldigt fint. Vi får gå tillbaka så långt som till 2011 för att se att vinst/aktie och utdelning/aktie i princip var lika (100% utdelningsandel).

I takt med att bolaget fortsätter att ta marknadsandelar och investerar i sin egen verksamhet med 50% av vinsten så tror man att vinsten även fortsatt kommer att öka, även om det kommer finnas vissa kvartal med dipp.

 

 

Utdelningshistorik AT&T

Faktum är att AT&T är en av världens mest populära högutdelare. Som högutdelare klassar jag bolag vars direktavkastning är över 5%, men här får du göra en egen definition.

Det fina med AT&T är att man lyckats höja utdelningen 36 år i rad. Det här gör att man blir kvalificerad som en utdelningsaristokrat, vilket är bolag som lyckats höja utdelningen +25 år i rad.

 

Direktavkastning: 7,31%

Antal år med höjd utdelning: 36 år 

Utdelningsandel: 57,36%

5 årig utdelningstillväxt: 2,09%

Utdelningsmånader: februari, maj, augusti november

 

Avslutning

Plötsligt börjar jag förstå varför många av mina bloggkollegor väljer AT&T i sin portfölj. Det finns nog inte många andra bolag som lyckats höja utdelningen så många år och som fortfarande har en så pass attraktiv direktavkastning och fin marginal på utdelningsandelen. Värt att nämna är att direktavkastningen legat kring 5-7% även historiskt.

Sedan har vi den stora snackisen med sammanslagningen av AT&T och Time Warner. Jag har ingen jättestor koll på hur det går i närtid med detta men om någon vill informera här i kommentarsfältet vore det trevligt. Det jag i alla fall vet var att Trump slog ner detta redan i 2016 då han tyckte att deras makt skulle bli alldeles för stor men att diskussionen fortsatt i 2018. Mer kan du läsa här.

Min egen portfölj innehåller väldigt lite inom den här sektorn. Det enda jag egentligen har är Tele2 via Kinnevik. Jag har inte heller varit sugen på att investera i t.ex. Telia igen utan då tycker jag att AT&T ser mycket mer intressant ut i en utdelningsportfölj.

25
0
Kommentera gärna :)x
()
x