Disney var ett bolag som jag tidigt tog in i min utländska portfölj. Än idag ligger bolaget kvar där och tickar in utdelningar 2 gånger varje år. Frågan är dock om bolaget fortsatt är värt att investera i?

För en tid sedan var jag på bio och såg Deadpool 2. Jag går inte särskilt ofta på Bio men då det är Starwars, Marvel eller någon riktigt bra skräckfilm passar jag på. Just nu kan jag gå på 145 biovisningar per år för mina utdelningar, så självklart passar jag på att unna mig.

Image result for deadpool 2 funny picture

Nu är det 7 månader sedan Disney annonserade att man köpt 21th Century Fox, inkluderat 20th Century Fox film studios dit Deadpool 2 tillhör. Många har funderat vad som ska hända med Deadpool efter detta, men självklart har KTM goda förhoppningar.

När Disney tog över rodret för Star Wars var det mycket skämt och skriverier om att det skulle bli en rejäl flopp. Men där hade man fel. Star Wars har verkligen fortsatt leverera och ännu finns det mycket kvar att mjölka från serien.

 

Disneys utdelning

Själv har jag köpt Disney kontinuerligt allt sedan mitt första förvärv. Det har väl inte varit en solskenshistoria rent kursmässigt.

Disney har dock varit en riktigt fin ”utdelningsmaskin” och höjt utdelningen med 16% årligen sedan 2000. Det är riktigt bra, men då ska man också ha klart för sig att direktavkastningen enbart är 1,49%. Såklart är det här väldigt lågt och egentligen lägre än min minsta marginal.

 

Vi besökte parkerna

Disneyland och Disneyworld med alla dess olika underparker har ibland kallats för den lyckligaste platsen i världen. Och det stämmer faktiskt. Nu beror det givetvis på vad man är ute efter men jag och sambo KTM besökte 2 av deras parker nu i sommar och det var helt fenomenalt. En resa utöver det normala.

Parkerna utgör Inte största delen av Disneys vinst men OJ så man måste håva in pengar här. Tror våra biljetter för 2 dagar gick på 3600 kr total och väl där inne finns det enormt mycket att spendera ytterligare pengar på. Det må kanske vara den lyckligaste platsen i världen, men inte för plånboken.

Gjorde du dessutom inte som oss och smugglade in lunch och fika i en väska som gick igenom deras enorma säkerhetskontroll så kan du räkna med en rejäl nota för mat också. Arlanda är rätt billigt i jämförelse…

Det som däremot slår mig är hur fantastiskt roligt vi hade, trots att vi inte hade barn med oss 😀 Varje krona var en värd krona.

 

Summa

Om Disney fortfarande är köpvärt är det svårt att spekulera om men nu när kursen inte rört sig särskilt mycket och bolaget fortsätter göra fler spännande förvärv så känns det bara mer och mer lockande.

Jag förstår att det känns jobbigt att köpa nu när dollarn är så pass hög mot den svenska kronan, men samtidigt kanske det inte spelar någon roll om du ska äga dina aktier 10-20 år framåt i tiden och kontinuerligt månadssparar?

”Ett stabilt utdelningsbolag med låg direktavkastning men som ändå har goda framtidsutsikter”. Så lyder min slutreplik om bolaget. Jag fortsätter äga.

 

Vill du läsa mer om Disneys alla utdelningar så skulle jag vilja rekommendera den här sidan.

9
0
Kommentera gärna :)x
()
x