Nu ikväll blir det att köra lite #slösadkrona och se på den nya Star Wars rullen på BIO (tar dock med mig popcorn hemifrån). Det var inte länge sedan jag skrev lite fakta kring Disney och deras underbara förvärv av Lucasfilm.

Nu köper alltså Disney stora 21st Century Fox för hela 440 miljarder kronor. För att förtydliga köps inte allt upp men väldigt stora och primära delar som jag förstått det.

Många som är insatta i just den här affären menar att Disney nu kan vara med och tävla med Amazon och Netflix på marknaden. Det här är givetvis ingen liten affär. För 440 miljarder kan du handla rätt mycket…

I dealen sas det i alla fall att bägge parter nu kommer göra sitt yttersta och tävla i den snabbt förändrade mediebranschen. Som vi vet händer det galet mycket inom marknadsområdet, men jag tror och hoppas att Disney är kapabla att hänge med i utvecklingen.

Det som också är bra är att nuvarande VD, Bob Iger, skjuter på sin pension och jobbar vidare fram till åtminstone 2021.

21st Century Fox tillhör ju ”De stora sex amerikanska filmstudios” där bl.a. dessa välkända ingår:

  • Universal Studios
  • Sony Pictures Motion Picture Group
  • Paramount Motion Picture Group
  • Walt Disney Studios

 

Det Fox är mest känt för är kanske dessa titlar. Är säker på att du sett i alla fall något av följande:

  • The Simpsons – 1989–pågående
  • Family Guy – 1999–2003, 2005–pågående
  • Avatar
  • Deadpool
  • Ensam hemma

 

Fortsätter handla Disney

Jag har ordat tidigare om att Disney passar sig ypperligt i min utdelningsportfölj (som är min enda aktieportfölj)

Direktavkastningen är idag enbart på 1,52%, men det är just utdelningstillväxten du vill ta del av. Att år för år handla aktier i detta bolag och låta utdelningen gro är det som kommer göra stor skillnad framöver.

 

j

Tänk på detta innan du handlar Disney

♦ Courtaget är mycket dyrare när du handlar amerikanska aktier. Köp därför lite mindre ofta och handla för mer när du väl handlar. Brukar se till att i alla fall handla för åtminstone 2000 kr.

♥ Disney delar ”enbart” ut 2 gånger varje år, och inte 4 som många andra amerikanska bolag gör.

♣ Trots att Disney har så mycket mer än sina filmer och annat media-relaterat, så kan det vara värt att kika hur din uppsättning i portföljen ser ut. Äger du t.ex. redan en stor del Netflix eller annat nöjesrelaterat?

♠ Historiskt har det varit svårt att hitta lägen i Disney där aktien tappat väldigt mycket. Just nu har de varit på en sidledes rörelse rätt länge, varav anledningen till att jag handlar mer.

0
Kommentera gärna :)x
()
x