I dagsläget finns det två stora sänken tillika frågetecken i min portfölj. Den ena stavas Intrum och den andra SBB. Kanske är det inte heller så märkligt då bägge dessa fäktas med stor skuld. Hos den första, Intrum, ser däremot aktiechefen på Ålandsbanken ett köpläge. 

”Första kvartalet var en besvikelse, och en utmaning”, skrev VD:n Andrés Rubio i sina VD ord om det första kvartalet

Problemet för Intrum är inte enbart deras egna skulder utan även att man köpt på sig portföljer med gamla förfallna fakturor för att driva in själva. När nu ekonomin svänger så har vi sett att det blir svårare att driva in de här skulderna. Det var något jag själv inte tänkte på när jag köpte bolaget. Många inklusive jag trodde att Intrum skulle må väl när ekonomin blev mer svajig = fler uppdrag.

Ålandsbankens aktiechef Lars Söderfjell tycker att aktien har fått allt för mycket stryk och menar att investerarna kanske hakat upp sig allt för mycket på de 51 miljarder som Intrum har i nettoskuld.

Han menar även att det idag inte finns några som helst tillväxtförväntningar i Intrum och att P/E på otroligt låga 5 för kommande 12 månader är på tok för lågt.

Intrum är ett svårt case kan jag tycka som är aningen mer svåranalyserat än jag från början trodde. Investerarna har dock vallfärdat till aktien som nu har en direktavkastning på 18% ifall utdelningen står sig nästa år. Men guldet kan lätt bli till kattguld som vi såg i SBB. Utdelningen är aldrig garanterad som jag sagt tidigare.

Antal kunder hos Avanza som äger Intrum

 

Pausar Intrum utdelningen så kommer det bli ett enormt säljflöde i aktien. Mycket likt det vi sett i SBB nu. Den höga direktavkastningen visar att investerarna misstror att utdelningen faktiskt kommer hålla. Enligt Lars är däremot kassaflödet en indikator på att utdelningen kommer stå sig:

”Med det kassaflödet finns det ingen anledning att strypa utdelningen. Att dämpa tillväxten är vad Intrum borde göra”, säger han.

Det tråkiga är väl att jag redan har 2 bolag som tillfälligt pausat utdelningen, SBB och Castellum. Min egna analys kring varför jag valt att behålla Castellum tänkte jag resonera om sedan men SBB är betydligt svårare för mig. Det händer så otroligt mycket där och framtiden känns inte solklar.

I ett sånt här läge känns det ändå bra att ha lite drygt 30 bolag i portföljen så smällen av slopad utdelning blir något mindre.

 

En litet hopp hos Intrum

Igår tog aktien ett skutt upp då Intrum meddelade att man köpt spanska Haya Real Estate som är en serviceplattform för säkerställda lån och tillgångar. Anledningen att aktien gick upp är troligtvis för att Intrum förväntar sig en marginellt lägre skuldsättning och ökad vinst nu efter affären.

Samtidigt kan vi inte sopa under mattan att två tredjedel av börsvärdet i Intrum raderats under året. Det är något som en direktavkastning på 18% inte kan täcka upp, helt oavsett ifall kassaflödet klarar det eller ej.

Att Intrum är inne på sin tredje VD på fem år gör inte heller saken bättre.

Återigen rekommenderar jag den osäkre att i stället köpa exempelvis Svolder eller Latour som jag analyserade nyligen.

Är det här en fyndvärdering eller en krisvärdering?

Nordic Capital är fortfarande största ägare men har minskat sitt innehav från 39,2% till nuvarande 31,9%. För tillfället äger jag Sveriges mest två blankade bolag i portföljen; SBB och Intrum.

Tufft.

Trevlig helg på er utdelningsälskare

33
0
Kommentera gärna :)x
()
x