Nyligen fick jag en fråga som handlar om hur jag tänker när jag handlar utländska aktier. Hur mycket köper jag för och framförallt, vad är den bästa summan att köpa för? Som finns här många alternativ och jag säger inte att mitt är det bästa.

Fråga

Jag har en fråga angående courtage-avgifterna på utländska aktieköp.
 
Vad är det minsta beloppet som man bör handla för per köptillfälle, för att det skall bli som billigast när man fyller på med utländska innehav i sin kapitalförsäkring?

 

Svar

När man handlar utländska aktier så är det viktigt att förstå att du betalar 2 olika typer av avgifter.

  • Courtage
  • Valutaväxlingsavgift

Just valutaväxlingen är den avgift som tillkommer då du handlar i en annan valuta (exempelvis USD) och denna kommer du tyvärr inte undan. Ibland kör Avanza courtagefritt och då brukar jag passa på att köpa lite extra. Courtagefritt innebär dock inte att du blir av med valutaväxlingen.

När du lägger en order idag ser du ett preliminärt belopp för transaktionskostnaden  innan köp. Det är dock inte förrän den lokala marknaden stängs som det faktiska beloppet sätts (undantag för fonder). 

Valutaväxlingsavgiften är hos Avanza 0,25%. Detsamma gäller för Nordnet och Nordea enligt vad jag hittat.

 

 

Vilken summa ska jag handla för vid utländsk handel?

Om vi t.ex. kikar på USA som är den mest attraktiva utländska marknaden att handla aktier i så ser courtaget ut såhär:

Jag kör just nu med courtageklass Mini som lämpar sig om du vill handla för mindre poster. För att få ut den brytgräns där det rörliga courtaget börjar ge effekt så tar du:

Lägsta courtage / rörligt courtage (i decimalform)

För Mini ger det: 1 USD / 0,0025 = 400 USD.

Det här kan demonstreras med ett exempel. Som ni ser betalar jag samma courtage vid köp av 1 st Omega Healthcare som om jag skulle köpa 10 st.

Med andra ord försöker jag att handla för 400 USD vid varje givet tillfälle. Det blir ungefär 4000 svenska riksdaler. 

Av en händelse så är det även vid 400 USD som valutaväxlingen börjar gå förbi 1 USD-strecket. Det är p.g.a. att avgiften för valutaväxling också är 0,25%.

För mig passar Mini bra då jag gillar att handla ofta och för mindre summa. Om jag skulle handla för mer än 2 400 USD (6 / 0,0025) så skulle jag tjäna på att byta till Small. Att handla för 24k vid ett och samma tillfälle känns dock inte aktuellt för mig i och med att det blir mer än mitt totala månadssparande varje månad.

 

“Jag sparar bara 1000 kr per månad, bör jag undvika utländska aktier?”

Köper du bolag som du tänkt behålla väldigt länge så skulle jag säga att det inte är något fel att köpa för en mindre summa. Det har givetvis hänt att jag handlat för t.ex. 2000 kr några gånger.

Som jag sagt tidigare blir det däremot så att jag handlar mindre ofta i utländska aktier då courtaget är högre.

Du kan alltid räkna ut ditt totala courtage och med tiden jämföra om några transaktioner står ut från andra.  Som investerare är det alltid värt att ha koll på avgifter då dessa i långa loppet kan ackumulera till stora belopp.

Något jag däremot kan säga är att du inte ska investera på utländska marknader bara för att. Jag skulle säga att du klarar dig väldigt bra med enbart svenska bolag.

 

OBS

Ser du något i inlägget som inte stämmer när det kommer till siffror och uträkning så får du mer än gärna kommentera detta i kommentarsfältet nedan. All feedback är hjärtligt välkommen 🙂

0 0 vote
Article Rating
5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x