I veckans avsnitt av #pratapengar pratades det en hel del om Index, d.v.s. den genomsnittliga uppgång/nergång av de största bolagen på börsen. I Sverige mäter vi oftast detta genomsnitt via OMXS30, som är en samling av de 30 största Svenska bolaget. Där hittar vi bland annat jättar som H&M och AtlasCopco.

Till att börja med kan det vara intressant att kika på hur min utveckling sett ut kontra OMXS30:

screenshot_4

Här ser vi att mitt värde på portföljen gått upp 9,31% under året, vilket är fantastiskt! Då räknar denna uppgång inte heller med den direktavkastning jag fått, i alla fall inte om jag förstått saken rätt. OMXS30 har i skrivandets stund ökat med 4,94%.

 

Hur har jag gjort för att slå Index?

Det har jag faktiskt ingen aning om 🙂 Känner mig själv vara på någon form av uppstartsfas fortfarande och har väl aldrig riktigt haft som mål att på något sätt slå Index. Däremot verkar min regler fungerat bra i år:

  • Köp enbart stora bolag som visar vinst. D.v.s. ”Buy quality and cry once”
  • När det kommer dippar, köp lite extra. Exempel på detta i år var Brexit och Trump-valet där jag köpte på mig för en större summa.
  • Köp kontinuerligt
  • Köp för mindre summor snarare än stora

När vi blickar tillbaka på hur det har gått verkar det som om min strategi för köp verkligen gett resultat. Kommer troligtvis fortsätta att göra såhär år efter år efter år för att bygga upp en så bra utdelningsmaskin som möjligt. Utdelningar jag får köper jag fler aktier för och så fortsätter det.

 

Gör proffsen det bättre?

En av de större diskussionspunkterna i veckans avsnitt av PrataPengar var ifall man borde välja aktivt förvaltade fonder (Index eller Aktiefonder) så att personer som lägger ner mycket mer tid än vi själva gör får göra valen i stället för att du ska göra det.

Som jag förstod det var kontentan att det är mycket bättre att vara direktägare i företag. Den största anledningen var den avgift som fonder tar för att förvalta våra surt förvärvade pengar oftast tar ut för mycket av vinsten. Däremot bör man väl ha i åtanke att det finns fonder som inte tar ut någon avgift, som exempelvis Avanza Zero.

Jag hade ju en stor del fonder tidigare under året som jag sålde och i stället direkt investerade i Aktier. Gjorde det däremot inte för avgiften utan snarare för att jag tycker fonder är så otroligt tråkigt samt att jag vill ha direktavkastningen som jag vill spendera som jag vill. Mer om mitt sälj av fonder kan du läsa här.

screenshot_8

Ovanför ser vi utvecklingen av en av mina favoritfonder, Spiltan Aktiefond. Spiltan har jag verkligen förtroende för och jag räds inte om jag skulle tvingas lämna ut min pengabinge till dem. Vi ser dock att utvecklingen varit +9.0% under året, vilket jag då faktiskt slagit under året (hur jag kan ha gjort det är en gåta).

Gratis bilder finns att hämta på Pixabay

12
0
Kommentera gärna :)x
()
x