Framgångspodden har varit en otrolig hjälp för mig som investerare och faktiskt en pod som kvalat in på min egna topp 10 lista. Den hjälper mig fylla på med motivation och tips för att göra dagarna mer värdefulla. Det senaste avsnittet äcklade dock mig…

Jag brukar försöka hålla mig från att dra in politik här på bloggen men när det handlar så pass mycket om ekonomi kan jag faktiskt inte motstå. En sak som är skön med bloggen är att jag kan skriva exakt vad jag vill när jag känner för det – en otroligt tillfredsställande känsla ibland!

Nåväl, i senaste avsnittet gästades Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt podden.

Ni som är insatta vet säkert vart det här är på väg. Till er som inte gör det kan jag berätta att det rör höjningen på ISK och KF skatten som skedde nyligen och som jag skrivit om i dessa inlägg:

Höjd skatt på ISK och KF

Kriget fortsätter

 

Jonas  började prata om sin tågluff i yngre dar, inälvsmat, och hur vi bör flyga mindre. Däremot dröjde det inte länge förrän frågan om beskattning på kapital kom på tal.

Ungefär 16 minuter in i podden börjar det pratas om att problematiken inte är att folk tjänar pengar, utan att folk tjänar pengar på att ha pengar. S.k. inkomst på kapital, ränta på ränta, you name it. Med andra ord den business jag och mest troligt även du håller på med.

Nu kommer ett citat ca. 18:20 minuter in i avsnittet:

”ISK har vi höjt lite grann, men det är fortfarande väldigt fördelaktigt”

Precis här slutade jag lyssna för jag visste att jag inte skulle bli mer lycklig genom att fortsätta lyssna.

Ulla Andersson har också varit väldigt aktiv i den här frågan och för en tid sedan skapade jag en Tweet som blev uppskattad:

För att sammanfatta läget så lovades det att ISK skulle vara ett fördelaktigt sparande och att man inte skulle rucka på det. Sedan höjdes skatten till statslåneräntan +0,75 procentenheter, och nu nyligen till statslåneräntan +1,0 procentenhet (alltså +0,25 procentenheter från senast).

Rent konkret gör det att du ska ha en förväntat avkastning över denna procentsats för att ISK ska var lönsamt, annars äts ditt kapital upp och du har mer vinning att stoppa pengarna under madrassen.

Nu inför valet har många glömt den här höjningen… Det är definitivt en lurig höjning då vi inte känt av den ännu. Men vänta bara ni tills stadslåneräntan höjs. Att man sedan gör narr av det hela och jämför det med 2 påsar ostbågar är för mig obegripligt.

Ulla Andersson blev ju tidigare inbjuden till Sparpodden men tackade nej…

Många av er tycker att jag har fel

Varje gång jag skriver om detta finns det många av er som tycker att jag har fel och som skriver:

”Vi behöver mer skatt så att Sverige kan bli bättre. Vi behöver mer pengar till skola och vård. Pengarna behövs faktiskt!”

Jag säger inte så mycket om det, MEN! Tänk på vad som hade hänt med min inbetalda skatt om jag skulle tycka att ISK vore ofördelaktigt och i stället valt att stoppa allt mitt sparande under madrassen; i vilket läge hade jag betalt mer skatt? Fundera på den ett tag.

42
0
Kommentera gärna :)x
()
x