Tidigare skrev jag kring förslaget om höjd skatt för ISK och KF. Sedan dess har det hänt en del. Namninsamlingen flyter på som den ska och nu verkar Ulla själv också skrivit under.

Snart är vi uppe i hela 25.000 underskrifter, vilket är helt makalöst!

Antal underskrifter

Nu har debatten blossat upp ännu mer och det nya verkar vara att jämföra höjningen med ostkrokspåsar:

En person som har sparat 50 000 kronor på ett investeringssparkonto får ändrad skatt på 37.50 under ett år. Det är lika mycket som två påsar ostkrokar.

Tycker att det är ofantligt löjligt. Först och främst så kanske inte de som jobbar och sliter hårt för sin sparade krona inte går och köper ostBÅGAR varje dag. Sedan är det icke sunt att säga att det faktiskt inte gör någon skillnad. Hade det inte gjort någon skillnad så skulle det väl vara lika bra att lämna skattesatsen som den är? Tänk också på att exemplet berör de som har 50.000 kr på sitt ISK/KF.

Klart är i alla fall att Ulla inte vet vad ränta-på-ränta är och vad små belopp kan bidra med på lång sikt.

Sedan tycker jag att det är lite sjukt att den här höjningen skulle hjälpa till att minska på klasskillnaderna i Sverige. Jag umgås med människor som har avsevärt mycket mindre pengar än mig, och avsevärt mycket mer pengar än mig – skattehöjningen kommer nog varken göra det här bättre eller sämre.

Man skulle kunna tro att det är en enormt stor skattehöjning och att sparformen inte kommer att vara gynnsam framöver. Men inte är det så.

Självklart kommer ISK att vara fördelaktigt att spara i framöver och visst är det riktigt fint nu när stadslåneräntan är så pass låg. När den däremot stiger blir skillnaderna större och större, vilket genererar mer pengar in till ladorna.

Glöm inte att när ISK introducerades så skulle det enbart baseras på stadslåneräntan. Sedan 2016 fick vi en höjning med 0,75 procentenheter samt ett tak på 1,25%.

Det som blir problemet är när man ser hur otroligt lätt det blir att få in pengar genom dessa höjningar. Wips kan man trolla fram slantar genom att höja skatten. 3 ostbågspåsar blir 4, 5, 6, 7, 99. För det är ju bara ostbågar det handlar om, eller hur?

Men det är lugnt! De gamla gubbarna och gummorna som sitter i politiska stolen och inte kan hantera en miniräknare sitter med största sannolikhet på ett gammalt aktie- och fondkonto. Så för dem spelar det ingen roll, eller hur?

Fy t*usan att man jämför med 50.000 kr det första året. Då låter det ju lågt och bra.

Klart är i alla fall att detta blossade upp mycket mer kritik än vad politikerna NÅGONSIN hade kunnat förvänta sig. Nu sitter Ulla där hemma och rasslar med ostkrokspåsarna och tänker.

OJ! Det här trodde jag inte…