Jag vet att det här ämnet redan spridits bland bloggar och på Twitter i vansinne. Som inbiten sparare känner jag däremot att jag vill dra mitt strå till stacken. Kan det här inlägget bidra till att någon mer får upp ögonen kring vad som är på väg att hända så har jag lyckats, och tillsammans kanske vi kan göra skillnad.

Vänsterpartiet har alltså givit som förslag till regeringen att höja skatten på dessa sparformer som lockat otroligt många svenskar till ett rikare och bättre liv. Tidigare har skatten beräknats på ditt egna kapital multiplicerat med (statslåneräntan + 0,75%). Det nys förslaget innebär en höjning från 0,75% till 1%, alltså en ökning med 0,25 procentenheter.

Det är Ulla Andersson, ekonomisk-politiska talesperson som för fanan framåt i detta. Ulla själv vill nog inte stoppa här. Det nya förslaget beräknas träda i kraft reda vid årsskiftet 2018 men det låter på Ulla som att detta bara är början:

”Jag tycker att man kan höja den ytterligare. Det är en lågt beskattad sparform”, säger Ulla Andersson och påpekar med skillnaden mot kapitalbeskattningen på 30 procent.”

Det som spökar i mitt huvud är dessutom hur Västerpartiet uttryckt att samhället ska bli mer jämnställt när detta träder i kraft:

Nu ska vi straffa de rika männen, få dem att skatta mer så att dessa lär sig att #sparadkrona inte är något positivt. Sverige är ju redan så hårt beskattat, så varför inte dra i remmen ytterligare?

Jag har med mitt fulla förtroende lämnat denna debatt åt Anna Svahn som för en otroligt bra talan om varför det här aldrig skulle kunna klassas som jämnställt. Läs hennes inlägg här

Måste även beröma Chansar mest för hans otroligt roliga kommentar kring Ullas träffsäkerhet som hon skrev i citatet ovan.

Då få partier verkar stå emot detta så tror jag att det inte blir någon talan om att neka beslutet. I dagsläget är statslåneräntan så pass liten att vi nått det nedre skattegolvet på 1,25%. När räntan höjs kommer vi däremot att känna rejäl skillnad.

Själv är jag verkligen inte politiskt insatt men tycker att det är tråkigt när sådana här ändringar görs. Visst innebär det en ökad skatteintäkt på 790 miljoner per år, men den här vinningen hade kunnat karvats ut på andra sätt. Man får hoppas att pengarna används väl och inte till fler fallskärmar.

Det viktiga att tänka på är att allt vi sätter in på Isk och KF redan är beskattat en gång, eller hur? Är det då rimligt att successivt höja skatten på dessa sparformer? Om vi fortsätter såhär kommer ingen vilja spara längre och slösandet får ännu mer övertag.

Att folk inte sparar utan spenderar sätter människor på socialt stöd, och alla vet vi vart de pengarna kommer ifrån.

Jag vill driva den här frågan vidare. Tycker du precis som jag att det här förslaget inte gynnar Sverige på lång sikt kan du alltid bidra genom att dela, kommentera och ta strid mot detta. Ju fler som hörs desto bättre är det.

Slutligen, all heder till Anna som verkligen tagit tag och driver den här frågan. Tyvärr är det väl också så att nyheten får folk att reagera superstarkt och instinktivt för att sedan lugna ner sig. Sedan sker ytterligare en höjning och proceduren upprepar sig…

0 0 votes
Article Rating
14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x