En av mina långsiktiga taktiker har varit att köpa mer aktier i bolag vars aktiekurs börjar svacka. Generellt har jag försökt att köpa i uppgång, men desto mer vid nedgång. Det har oftast lönat sig, men frågan är om det kanske går att förfina min taktik en smula. Kanske en 25-25-50 taktik hade passat bra?

 

 

j

Notera

När jag handlar aktier brukar jag försöka handla för så nära 597 kr som möjligt. Varför kan du läsa i det här inlägget

25-25-50 Regeln

Det var egentligen när jag lyssnade på senaste avsnittet av Börspodden som jag hörde den här regeln för första gången. Egentligen är det väl ingen regel utan mer ett tankesätt som beskriver hur man kan köpa ett bolag där kursen successivt faller.

25-25-50 regeln säger är att man kan köpa lite när kursen går ner, och sedan lite till, och sedan ännu mer. Du trycker alltså in fler och fler aktier i takt med att kursen går ner. På det sättet ser du till att sänka ditt GAV lite extra.

På något sätt tilltalar det här mig. Varför då? Jo för att bolag som just nu har ett negativt moln över sig tenderar att fortsätta gå ner tills vindarna vänder. Exempel på detta är kanske H&M, Skanska och Omega Healthcare Investors.

Jag har inte gjort så tidigare utan varit väldigt snabb på bollen att köpa bolag som har en sämre period. Vi tar Skanska som exempel igen:

 

 

*OBS För er som tror att courtaget ovan blir väldigt högt så har jag skrivit ett inlägg om det här*

Nu är alltså tanken att jag ska vara lite mer återhållsam. Kanske hade jag kunnat köpa lite mindre av Kindred tidigare och sedan köpa ännu mer nu. Fortfarande tycker jag att det är roligt att köpa aktier och köper gärna för 597 kr fortsatt, men att jag placerar ännu mer köp lite senare.

Självklart är det här lättare sagt än gjort. Vissa nedgångar behöver inte alls vara lika länge och då kan man ångra “att man inte köpte mer direkt”. Vi kan ta Axfood som exempel:

 

 

Summering

Självklart gäller det att inte fånga den fallande kniven. Det finns exempel på bolag som aldrig vänt och där köp efter köp bara blir mer och mer förödande.

Här tänker jag att det är bra att jag valt större bolag med fin utdelningshistorik. För ska vi vara ärliga så tenderar utdelningen att svänga betydligt mindre än kursen över tid.

Framöver kommer jag att tänka på att inte stressköpa något för att ett bolag befinner sig i en negativ trend.  Mest troligt kommer jag köpte lite, sedan lite till och efter det mer.

0 0 vote
Article Rating
7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x