Börsen har börjat andas lite lugnare och frågan dyker upp ifall vi kommer få ett s.k. ”tomterally” även i år. På samma gång fortsätter artiklarna ramla in om att det värsta fortfarande står framför oss och att tomtarna får stanna utanför börsen i år.

 

Här är väl ett exempel som dök upp idag. Helt ofattbart att vissa vet hur mycket börsen kommer rasa framöver. Jag blir lika förvånad varje gång.

 

Så ser portföljen ut nu

Läkemedelsbolagen fortsätter leverera fina siffror och vi har även sett att marknaden ser mer positivt på investmentbolagen. Här är de 10 största bolagen i portföljen just nu efter min uppdatering:

Vill du se portföljen i sin helhet så hittar du den som vanligt här Portfölj 2022

 

…och så har den utvecklats

Det har gått trögt jämfört med index i november. Tråkigt men sant. Så är det ibland och jag är nog gammal på spelplanen för att ha varit med om det förut. Det viktiga är att inte hoppa allt för snabbt från tuva till tuva för att jaga någon form av överavkastning. Oftast har tåget redan gått när du väl kommer ombord.

Pin by Paul Angelo on potterish | Harry james potter, Harry potter  aesthetic, Harry potter background

 

En anledning är då den Dollar/SEK effekt som påverkat min utländska portfölj negativt. En annan anledning är att fastigheter inte återhämtat sig lika väl som mycket annat och som du ser består portföljen idag av mycket fastigheter:

 

Såhär har portföljen gått jämfört med index i november. Trots allt är portföljen upp nästan 100 000 kr även om utvecklingen inte är så imponerande:

 

De sista 5 åren har portföljen utvecklat sig såhär:

…det har regnat in utdelningar

Precis här i dagarna slog jag över utdelningsmålet på 75 000 kr för helåret. Nästa år lutar det mot att jag kommer sätta 90 000 kr som mål men läget just nu är väldigt osäkert även på utdelningsfronten.

 

Flest kronor stod faktiskt Svolder för.

 

Vad har jag köpt mest av?

Jag har inte sålt något under månaden (förvånad?) men det har som vanligt blivit en hel del köp. Pengarna kommer främst från sparandet men även från återinvesterad utdelning. Här är mina 10 största köp:

Intrum        3 388 kr
Castellum        2 075 kr
EQT        1 868 kr
Svolder B        1 689 kr
Investor B        1 655 kr
Diös Fastigheter        1 634 kr
Cibus Nordic Real Estate        1 539 kr
Tele2 B        1 101 kr
JM        1 020 kr
Latour B            974 kr

 

Mest lästa

Om du råkat missa något som andra läsare tyckt varit intressant så når du artiklarna här:

Ta höjd för ISK skatten nästa år

 

Snart gör vi inget själva

 

5 bolag som sänkt utdelningen

 

Månadens blogg

Ett nytt koncept från förra månaden där jag varje månad tipsar om andra intressanta bloggar att läsa

I november vill jag lyfta fram bloggen Aktiekemisten som jobbat väldigt hårt med sin blogg ända sedan pandemin bröt ut. En helt klart läsvärd blogg med mycket fokus på utdelning.

7
0
Kommentera gärna :)x
()
x