Tanken är att jag kommer samla på mig alla bolag som sänkt eller helt ställt in sin utdelning nu när det börjar stora där ute. En sådan lista kan över tid vara värd att kika på tänker jag. Här tänkte jag till att börja med ta upp 5 bolag som sänkt utdelningen hitintills.

 

Svenska aktiebolag

Dustin ingen utdelning

IT-produktbolaget Dustin delar ut i december men i år blir det ingen utdelning för aktieägarna. Det här fick vi reda på den 14 november. Självklart är det här tråkiga nyheter då bolaget lämnat utdelning allt sedan noteringen på Stockholmsbörsen 2015.

”Det finns fortsatt en allmän osäkerhet i samhällsekonomin och, vilket kommunicerades i samband med bokslutskommunikén, en tydligt avvaktande utveckling i vissa av Dustins kundsegment. Detta, i kombination med en vilja att sänka skuldsättningsgraden i snabbare takt efter förvärvet av Centralpoint, ligger till grund för styrelsens förslag till stämman att besluta om att inte betala utdelning”, säger Mia Brunell Livfors, ordförande i Dustin, i en kommentar.

 

Castellum

Jag skrev ett separat inlägg om Castellums sänkta utdelning här. Beskedet kom som en chock bland investerare i Sverige då många sett det här som ett av det säkraste kortet inom fastighetsbranschen.

Vad jag själv lagt märke till är att det inte enbart är Svenska investerare utan även utländska sådana som uppmärksammat detta. Däribland finns European Dividend Growth Investor som jag tycker gör väldigt bra content. Han har tidigare uppmärksammat Castellum som ett av Europas bästa utdelningsbolag:

Nyheten har även nått Euro Dividends på Twitter

Fler från Sverige?

Än  så länge är det mig veterligen bara Dustin och Castellum som redan nu satt stopp för utdelningen. De flesta svenska bolag lämnar dock sina utdelningsbesked i samband med bokslutet så vi får kanske vänta innan fler gör sig tillkänna. Eller inte…

Dustin och Castellum kanske sätter startskottet för en ny trend där bolagen känner att man kan gå ut med informationen tidigare. Så länge ett bolag varit först så är det okej för bolag två, tre och fyra att komma med samma negativa nyheter. Du vill inte vara den första personen som ställer dig i tårtkön för att servera dig en bit prinsesstårta på kalaset.

SBB’s VD Ilija Batljan var igår ute och meddelade att sänkt utdelning inte är på tapeten:

”SBB ska sälja fastigheter för att betala skuld och utdelningen ska fortsätta. Vi ska vara herre i vårt eget hus”

 

Rio Tinto

Sist jag skrev om Rio Tinto var i den här analysen.

Rätt många svenska investerare äger faktiskt Rio som nyligen sänkte utdelningen från $4,165 ner till $2,665. Dock blir det här lite orättvist då bolaget höjt utdelningen vid flera tillfällen allt sedan september 2020.

Utdelningen för senaste fulla året är ändå upp 68%. Rio är starkt kopplat till priset på råvara och utdelningen kan därför falla och stiga väldigt fort. Lite som 2020 Bulkers eller andra fraktbolag.

Southern Copper

Southern Copper Corporation: Stock Market News and Information

Det här är väl inte ett välkänt bolag men 563 personer hos Avanza äger ändå S outhern Copper. I oktober 2022 sänkte bolaget utdelningen med 33% men då har man höjt utdelningen med 78% per år de senaste 5 åren.

I snitt har du fått 4,2% i direktavkastning de senaste 5 åren.

Invesco Mortgage

Invesco tillhör en grupp som kallas Mortage REIT (intecknings REIT). Det här är en typ av bolag som jag inte gått igenom särskilt mycket. Hela definitionen är rätt luddig men som vanligt nöjer jag mig med den enkla förklaringen. mREIT:s lånar ut pengar till fastighetsutvecklare och genererar inkomster från räntan på lånen.

Hela definitionen går å andra sidan att göra hur lång man vill.

Jag har tidigare varit lite skeptiska till den här gruppen av bolag men det finns trots allt några som jag tycker känns solida. Vad vi ser här och nu är att utdelningarna för den här typen av bolag börjar falla och Invesco är inte det enda.

 

Slutsats

Det finns egentligen inte några stora och välkända utländska bolag som sänkt utdelningen än så länge. Det ska mycket till innan bolag i USA sänker utdelningen men här i Sverige är det steget som vanligt kortare.

Vilka blir nästa svenska bolag att sänka utdelningen? Jag följer det dramat med spänning.

29
0
Kommentera gärna :)x
()
x