Augusti är över och nu drar vi in i lite tyngre utdelningsmånader då det andra halvåret är i full rullning. Månaden har för egen del bestått av stora utgifter där den tyngsta helt klart är lagfarten på 70 000 kr.

Det klokaste beslutet jag gjort som investerare är att dra ner sparkvoten i tid när vi började spekulera om att byta boende. På så vis byggde jag en ökad buffert. Det har i sin tur gjort att jag sluppit knapra på portföljen när liknande kostnader trillar in.

Lagfart är då ett bevis på att du äger en fastighet. Varför man ska betala 70k till detta är för mig svårt att förstå, men säkert finns det någon som vet varför 😉 Om någon sedan skulle köpa samma bostad om 1 månad så betalar den nya ägaren ytterligare 70 000 kr. 

Vad jag även reflekterat över i augusti är att det fortfarande är svårt att köpa när det väl brinner i en sektor, åtminstone för mig. Ta byggbranschen nu som ett exempel. Nyproduktionen är i princip utdöd och det här gör att byggbolagen lider fruktansvärt. Är det någon gång som du ska investera i kvalité så är det nu, men ändå är det för mig svårt att handla mer JM. Inte mindre ont blir det vid tanken på att bolag likt dessa lär kapa utdelningen nästkommande år.

Men hade det varit lätt hade väl alla handlat antar jag…

Portfölj

Det har hänt rätt mycket i portföljen sedan sist. Två nya bolag har gjort entré:

  • Nibe
  • Enbridge

och ett bolag har lämnat:

  • TransAlta Renewables

 

Här är just nu de 10 bolag med störst vikt i min egna portfölj:

Som vanligt kan du se portföljen i sin helhet här

Portfölj 2023

Portföljutveckling

Tråkigt men sant – portföljen har ungefär gått som index under augusti. Störst uppsida har Castellum visat, medan Kindred och EQT varit portföljens största sänken.

 

Den negativa utvecklingen samt att jag inte satt in särskilt mycket under månaden gör att portföljen minskat något i totalt värde.

Vi måste dock alltid se till det stora hela. Vid botten under pandemin var portföljen värd 1,1 miljon kr och nu är det 2,6 miljoner.

Utdelningar

Det plingar till i telefonen lite nu och då via notiser när utdelningarna landar på depån. Augusti är ingen supermånad, men alla tusenlappar är välkomna då vi kan hitta extremt fina köplägen just nu (enligt mig).

Lön och Sparkvot

Utdelningarna landade på strax under 5000 kr och nysparandet blev 8500 kr.

Tanken var att jag skulle amortera 1500 kr på lånet per månad men nu verkar det amorteras 5 tusenlappar i stället av någon märklig anledning. Det är lite saftigt då jag hellre sätter pengarna på börsen samt att belåningen är under 50%. Läs gärna om varför:

Amortera extra – bra eller dåligt?

 

%

Sparkvot

Köpt / Sålt

Här är mina 10 största köp under månaden

Bolag Total köpsumma
Enbridge 38640,95
NIBE Industrier B 9944
XACT Sverige 2207
Nordic Waterproofing Holding 1767
Handelsbanken A 1675
Ework Group 1599
AstraZeneca 1499
Tele2 B 1090
Corem Property Group D 933
Castellum 595
6
0
Kommentera gärna :)x
()
x