Livet tuggar vidare och snart har jag publicerat 3000 inlägg här på bloggen. Medan det sker så fortsätter portföljen tugga på i rasande tempo uppåt, en positiv effekt som många säkert känner av idag. Här och nu kan det nog vara läge att stanna upp för en extra reflektion.

 

Jag tycker det pratas mycket aktier där ute. Min systerson (under 20 år) frågade för ett par dagar sedan ifall ”jag kan något om investeringar”. Jag ser även på bloggstatistiken att det är hett där ute.

Frågan alla ställer sig är givetvis om vi kommer se en stor nedgång 2024. Det finns ingen som dess värre kan svara på den frågan. Artiklar som menar på att ”toppen nu är nära” fortsätter fylla tidningssidorna, men egentligen har ingen någon aning.

Det bästa du kan göra är att reflektera över känslan du haft nu under uppgången och ta fram den när börsen faller 20-30%. För ja, den tiden kommer att komma. Om inte i år, kanske 2025, kanske om 5 år.

Den känslan kommer vara av stor betydelse för att du ska orka med nedgången som komma skall. Tro mig.

Portfölj

Det har inte hänt jättemycket i portföljen nu under mars. Största förändringen är att jag sålde 10% EQT och köpte mer Aker BP för pengarna.

Topp 10 spelarna i portföljen ser ur såhär:

 

Som vanligt ser jag till att uppdatera portföljen varje månad. Portföljen i helhet ser du här

Portföljutveckling

En galen månad slutade med nästan +190 000 kr inklusive utdelningar som trillat in.

Det är månader likt dessa man funderar på varför man fortsätter jobba för sina 30.000 kr i ordinarie lön. Men sedan kan portföljen lika väl backa 100k-200k nästkommande månad. Det är viktigt att ta med sig.

 

De tre senaste åren har portföljutvecklingen inklusive utdelning sett ut såhär:

OBS! Tillgängligt för köp visar idag 1 miljon kr. Det är missvisande då det här är en kredit jag ännu inte utnyttjat. Belåning gör jag enbart i det läge då portföljen backar 30% från toppen.

Utdelningar

Det är utdelningarnas förtjänst att jag under mars ändå kunnat köpa rätt mycket nya aktier. 4000 kr av summan är även den källskatt som vi fick tillbaka i slutet på mars. Denna återinvesterades direkt och jag är nu nära på 0 kr likvid.

Lön och Sparkvot

Det blev en tråkig månad på sparfronten. 18 procent i sparkvot är nog en av de lägre siffrorna jag uppnått.

Nu verkar det däremot som att målsparandet för renoveringen av badrummet i stort sett är klart och efter det kommer jag kunna börja spara mer igen. Fram till den dag då vi kommer vilja göra något nytt på huset 😉

 

Köpt / Sålt

Här är mina samlade köp under månaden. Troligtvis har jag köpt nedanstående bolag vid flera tillfällen men den här tabellen visar alltså den totala köpsumman.

Majoriteten av summan har den här gången inte kommit från mitt sparande utan snarare att jag sålt 30 stycken EQT. Det motsvarade ungefär 10% av totala innehavet. EQT är fortfarande mitt 4:e största innehav i portföljen.

Aktie Total köpsumma
Volvo B         7 626 kr
Corem Property Group D         4 863 kr
Bilia A         3 293 kr
Cibus Nordic Real Estate         2 720 kr
Enbridge         2 176 kr
Aker BP         2 172 kr
Akelius Residential Prop. D         1 902 kr
Handelsbanken A         1 542 kr
Svolder B            546 kr

Just nu skulle jag vilja öka ännu mer i Enbridge och Aker BP som fortfarande är relativt små innehav.

12
0
Kommentera gärna :)x
()
x