Som min andra nyårskaramell skulle jag kort vilja dela med mig av 5 saker som jag lyckats med under året och 5 mindre bra saker som jag ångrar, något som förhoppningsvis blir en lärdom för er.

5 saker jag ångrar

Att vara för snabb på sälj-knappen. I ett tidigare inlägg förklarade jag hur jag blev trött på Ericsson och sålde av mitt innehav. Det här var precis i skedet när bolaget skulle skifta VD. Vet inte varför jag tryckte på säljknappen men det kostade i alla fall. Nu har Ericsson vänt uppåt och för första gången på länge börjat visa vinst. Kommer aldrig sälja när det gör som ondast igen… Men frågan kvarstår när man ska sälja? Jag vill gå i min inbillning att bolagen jag har är innehav som jag vill äga på extremt lång sikt eller tills något radikalt förändrats.

Osäkerhet till börsen. Som jag förklarade innan var rädslan stor i början av året och jag satte enbart in en liten del av mitt sparande. Fanns egentligen inget att vara rädd för och om jag hade börjat helhjärtat tidigare hade det inneburit mer avkastning.

Att jag inte var hårdare på mitt lönesamtal. Fick upp lönen en 500-lapp trots mycket mer ansvar. Läs mer om det här

Alla de gånger som jag ätit ute bara för att jag tyckt att det ”vore gott”. När jag sitter här i efterhand och tänker på vad det egentligen gav mig så hittar jag ingen anledning. Totalt bortkastat. Större mage och enbart glädje för stunden. Tacka vet jag matlådor

Att jag inte spenderade mer pengar för att umgås med min pappa innan han dog. Hade länge tänkt ordna en resa till bara jag och han nu på ålderns höst, men ansåg att sparandet var viktigare. Varför tog jag mig inte tid och reste mer till honom medan han fortfarande fanns i livet? Till alla er som fortfarande har föräldrarna kvar: se till att prioritera tiden med era nära mer än portföljen. Portföljen kommer fortsätta växa även efter deras bortgång, men tiden tillsammans med föräldrarna kommer aldrig tillbaka.

 

5 saker jag gjort rätt

Börjat satsa helhjärtat i portföljen. Bättre sent än aldrig säger man. Beslutet jag tog om att föra över allt som blir kvar av lönen och diverse nöjen till portföljen var kanske det bästa beslutet 2016. Bollen har börjat rulla på riktigt nu. Steget att föra över en 500-lapp varje månad till 15.000 är givetvis sjukligt stort men nu i efterhand känns det toppen.

Satt in en slant hos Tessin. Lite tidigt att förutspå ifall det här beslutet var bra eller dåligt, men just nu känns det kalas! Har ju fått mycket tips om att hitta alternativa sparmetoder till börsen och nu har jag satt en i rullning. Läs om hur jag brände 50.000 kr på 1 minut.

Startat blogga. Känns dumt att inte nämna det här beslutet. Har förstått att jag lär bäst av att skriva och alla flitiga läsare samt ni som tagit er tid att kommentera gör att jag blir riktigt motiverad till att fortsätta mitt mål mot 1 miljon kronor.

Vidgat min syn till bra bolag. Från att tidigare enbart se på vad andra köper eller enbart kolla direktavkastning gör jag nu en egen analys där jag avgör ifall bolaget är värt att platsa i min portfölj. Ett nytt viktigt kriterium är att bolaget ska visa vinst.

Rest utomlands. Gjorde en solresa med sambon här i höstas. Oavsett hur mycket man vill spara är det klokt att ladda upp sina batterier och jag har förstått hur härligt solresor faktiskt kan vara. Kanske blir något negativt nu när man fått blodad tand och jag och sambon planerar en resa igen nu redan nästa år 🙂

 

 

 

 

9
0
Kommentera gärna :)x
()
x