Tacka nej till uppköpserbjudande. Vad finns egentligen för alternativ och vad händer för oss som tackar nej till dessa? Ett tydligt exempel på vad jag tänkt göra när det kommer till att Corem nu köper upp Klövern.

Du som äger Klövern har mest troligt fått ett erbjudande om att lösa in dina aktier/preferensaktier. Men om jag nu inte vill detta? Vad händer ifall jag tackar nej till uppköpserbjudanden?

Nyligen skrev jag ihop en lista kring vilka preferensaktier som kan vara intressanta att köpa idag. Det kan vara bra att ha koll på detta.

Corems mål är tydligt, enkelt men samtidigt svårt att greppa. Man vill skapa Nordens ledande kommersiella fastighetsbolag med fokus på tillväxtregioner. Låter rätt nice, eller hur?

Samtidigt har jag ägt Klövern preferensaktie länge och denna har verkligen varit en kassako i min portfölj. Kvartal efter kvartal har denna givit mig utdelning som jag då använt till att mata ytterligare aktier. Vissa kanske inte gjort som jag utan använt denna i en s.k. amorteringsportfölj där du använder utdelningen till att amortera på ditt bolån.

Hursomhelst har jag nu svarat JA på erbjudandet. Frågan jag alltid ställt mig är ifall det ens är värt att tacka nej ifall man inte tycker om erbjudandet.

Jag skrev mer om själva erbjudandet här. Generellt kan vi väl säga att budet på A- och B aktierna innebar en fin premie men att premien på preferensaktierna enbart var 0,2%. Det här fick stamaktierna att rusa men Klövern preferensaktie förblev densamma.

 

Klövern inlösen – vad ska jag välja?

Som jag ser det så finns det egentligen några val vi kan göra

  • Sälja dina Klövern preferensaktier och köpa något annat roligt över börsen (tänk på courtaget)
  • Svara JA. Ta alternativet om 1,12 Corem D för varje Klövern pref. Corem D blir en ny aktietyp för Corem.
  • Svara JA. Ta alternativet om 1 Corem Preferensaktie för varje Klövern pref
  • Svara JA. Kombinera de två ovan
  • Tacka nej

Vad har jag valt i detta fall?

Jag har valt att ta allt i Corem D och låta denna bli min kassako i framtiden tillsammans med Akelius D, K2A Pref och SBB D.

Anledningen att jag väljer D aktien i stället för preffen är dels för att bägge ger samma utdelning, 20 kr/aktie men också för att det verkar vara en trend att bolagen vill göra sig av med preferensaktierna och jag orkar inte mer sådant krångel just nu.

Å andra sidan ser jag ingen nackdel att välja Corem Pref. Inlösen verkar fortsatt vara satt till 500 kr, alltså en bra bit över nuvarande kurs. Det här är mycket positivt.

Sammanfattningsvis kommer jag få lite mer i årlig utdelning tackvare 1,2 till 1 förhållandet, men frångå rätten till förtur i utdelning då jag väljer D i stället för Preffen.

 

Maltes kommentar

Jag tycke Malte skrev väldigt bra om just detta och det kan vara värt att läsa igenom innan man fattar sitt val. Mina svar i rött

När det gäller uppköp av bolag med preffar brukar det inte vara mycket att hurra för. Det är väl av en anledning men någon premie är det inte att tala om. Hade Hemfosa pref när SBB köpte upp dom och var liknande. Tyvärr är det så och det såg vi även i Klövern pref denna gång

Vet ej heller hur jag ska göra men lutar åt att endera sälja mina Klövern preffar över börs alternativt köra på D aktien. Alternativ 1 eller 2 i min lista alltså

Med tanke på att M2 och Gårdarike tillsammans äger (Arnhult i M2 och brodern i Gårdarike) tror jag detta kommer gå igenom oavsett vad vi små ägare tycker. Vet vi ens om något scenario där vi småsparare kunnat ha så pass stor inverkan att det varit av avgörande betydelse? 😛

Vi kan troligtvis inte heller hoppas på ett högre bud om inte 90,1 % accepterar budet. Möjligtvis för stam ägarna men inte för oss med preffar.

Det sämsta är definitivt att man till slut hamnar under tvångsinlösen för då kan det ta 1 år eller mer. Lite om det jag skriver i kapitlet här nedan och vad inlägget faktiskt handlar om

Se bara till att göra ett val och sedan håller vi tummarna att det går bra oavsett vad som väljs.

Kanske säljer och använder en del av likviderna att öka i Cibus, vi får se. Inte ett dåligt val skulle jag säga. Tänk dock på det extra courtaget som sagt

Ha en fin helg.

// Malte

 

Tacka nej till uppköpserbjudande

Vad jag hört är att det sällan är värt att tacka nej till liknande uppköpserbjudande. Anledningen är att dessa kan bli låsta i en tvångsinlösenprocess 6-24 månader ifall du har otur. Det är också det som Malte kommenterar ovan.

Tvångsinlösen innebär att du som minoritetsägare tvingas sälja dina aktier, trots att du inte accepterat erbjudandet. Det låter kanske märkligt men det är så spelets regler funkar. Det här är inte Monopol där du själv får välja vilka gator du ska behålla.

Fick detta legendariska monopol av fru KTM. Frågan är vart jag lagt det nu?

Utifrån min egna kunskap är det lika bra att tacka jag till dessa erbjudanden och låta pengarna jobba vidare någon annanstans. Alternativt då sälja ditt innehav via börsen direkt. Samtidigt är det här rätt intressant. Om någon lägger ett dåligt erbjudande på något av dina ägor, ska du då per automatik tacka ja då?

I regel är dock erbjudanden likt dessa väldigt fina och innebär en premie från nuvarande aktiekurs, varpå du som aktieägare gynnas.  Det är väl lite förutsättningen att du ger ett fint bud om du vill köpa något.

Styrelsen i bolaget som köps upp brukar allt som oftast rekommendera aktieägarna att tacka ja.

Men hur har du tänkt att välja? Något av alternativen i min lista eller

25
0
Kommentera gärna :)x
()
x