Sampo är en klockren utdelare inom försäkringsbranschen. Nu i veckan noterar Sampo sin Svenska aktie. Ska man då välja Sampos aktie i Sverige eller i Finland?

 

Sampos utdelningshistorik genom åren. Uppdaterad föor 2022

Sampo – finska eller svenska aktien?

Nu finns det alltså två olika alternativ att välja på beträffande Sampo:

Nyligen höjdes den finska källskatten från 15% upp till hela 35%. Får du 100 kr i utdelning från ett finskt bolag så kommer det alltså dras 35 kr i skatt. En rätt saftig del av kakan. Äger du via KF får du tillbaka detta på dryga 3 år (förhoppningsvis allt).

Därför kanske det känns lockande att köpa den svenska aktien i Sampo? Tyvärr funkar det inte så utan du kommer fortfarande betala 35% i källskatt även om du äger den svenska varianten. Källskatten är inte beroende på vart aktien är noterad utan vart bolaget har sin skattemässiga hemvist.

 

Nordnet och Sampo

Undantaget är då du äger Sampo via Nordnet. Nordnet är registrerad förvarare gentemot finska skatteverket vilket innebär att du får direktnedsättning på finska aktieutdelningar så att enbart 15% dras, istället för 35%.

Observera att detta endast gäller finsknoterade finska aktier, så som Sampo EUR, för svensknoterade finska aktier, så som Sampo SEK dras det 35% utländsk källskatt även på Nordnet

En intressant fråga är vilka fler länder som ingår i detta, både via Nordnet men även Avanza. Har du koll på fler får du gärna tipsa mig.

 

Tre skäl att välja den svenska aktien

Frågan är då givetvis varför man ens skulle vilja välja den nya svensknoterade aktien? Personligen ser jag enbart tre skäl:

  • Du slipper ta risk för valuta och blir inte exponerad mot euro. (OBS! Se nedan)
  • Du slipper valutaväxlingen (spread) när du köper (OBS! Se nedan)
  • Billigare courtage vid lägre affärer (speciellt bra vid köp för mindre summor)

Som en läsare kommenterade stämmer inte riktigt punkterna jag listade ovan och som jag själv trodde gäller. Fick även denna kommentar från Nordnet direkt:

Jag håller inte med dig i din slutkläm, då framförallt kring valutaexponering. Ett vanligt missförstånd är att man får en valutarisk om man investerar i Sampo i EUR istället för SEK. Självklart har man en valutarisk i euro eftersom Sampo bedriver sin verksamhet i  Finland. Men den risken är lika stor i svensknoterade Sampo. När man jämför de dubbelnoterade aktierna så ska de ju vara värda exakt lika mycket (annars är inte marknaden effektiv). Så i teorin ska sampos kurs i euro=sampos kurs i SEK* FXkursen

Hos Nordnet brukar rekommendera att köpa aktien på dess hemmamarknad om du är långsiktig och vill ta del av utdelningarna. Äger du finska aktier noterade på Stockholmsbörsen så belastas nämligen utdelningarna med 35% utländsk källskatt medan den finsknoterade Sampo-aktien endast belastas med 15% utländsk källskatt.

Kostnader som tillkommer på Nasdaq Helsinki till skillnad från Nasdaq Stockholm är valutaväxlingen, 0,25% i vardera riktning eftersom Sampo handlas i euro. Så vill man tradea aktien så passar den svensknoterade bättre, beroende på vad kund har för courtagevillkor så kan även det bli skillnad (våra ordninare courtageklasser gör dock ingen skillnad på Nasdaq Stockholm och Helsinki)

 

Det finns även andra bolag där källskatten är lurig. Läs mer i det här inlägget där jag listat många:

Bolag med eller utan källskatt

Mina köp och sälj i Sampo

 

19
0
Kommentera gärna :)x
()
x