Nyligen fick jag en fråga av en läsare som undrar hur man bör tänka kring utländska innehav när vi ser en dyr EUR och USD likt vi gör idag. Jag tar främst upp frågan då jag tycker om hans fördelning av portföljen väldigt mycket – det är något som kommer funka i väder och vind.

Fråga

Just nu behöver jag vikta upp mina utländska innehav i form av Vanguard all-world high div, så jag vill handla mycket där, men euron står så otroligt högt i kurs nu.
 
Hur ska jag tänka, ska man avvakta med köp där? Det kommer bli att handla jättemycket där i framtiden om kronan någonsin kommer bli starkare igen. Tanken är att det kanske inte spelar så stor roll i längden då sparhorisont en är 20-30 år +.
 
Och när är kronan tillräckligt stark för att vara värd att handla köp i euro med?

Mitt svar

Det här är första gången sedan 2016 som jag faktiskt undvikt att fylla på med aktier i andra länder. Bortsett från Digital Realty och TransAlta så har jag nog inte köpt något under 2022.

Både USD och EUR befinner sig på riktigt höga nivåer om vi kikar blickar tillbaka 20 år. Samtidigt har vi fortsatt fina köplägen bland mängder av svenska bolag där bara vissa lyckats återhämta sig väl. Man behöver inte vrida sig om många gånger för att hitta fina svenska utdelare till en fin prislapp.

EUR/SEK

USD/SEK

 

Å andra sidan är det dumt att resonera om köplägen. Svenska börsens breda index har följt Dow Jones väldigt väl och jag vet att det finns en hel del läckre köplägen även där.

 

Självklart är det dumt att spekulera men jag kan ändå tydligare se att valutorna i sinom tid kommer stabilisera sig till kronans fördel. Självklart är det inget jag vet men det känns troligare än att vi ska fortsätta uppåt (eller neråt beroende på hur man ser det).

För den sakens skull så säljer jag inget i utländska aktier. Den enda gången jag gjorde det var då investmentbolagen dippade rejält i början av 2022 och jag sålde lite i bolag som inte alls tappat något.

Som läsaren beskriver så gör det knappast någon skillnad på +20 år om vi handlar kontinuerligt. Vi får då ett snitt på valutan. Alla måste välja sin väg men just nu fokuserar jag fortsatt på att lägga lönen i svenska utdelare.

 

En grym fördelning

Läsaren skickade även med sin fördelning av portföljen. Jag gillar den verkligen så jag väljer att publicera den här.

 

Detaljer

  • 25% investmentbolag+EQT
  • 20% xact Sverige, xact norden högutdelande & Aktiespararna direktavkast. B (Sverige/norden)
  • 20% Vanguard all-world & all-world high div (global/resten av världen)
  • 10% fastigheter
  • 10% övrigt (tele2, Axfood, Intrum, Atlas Copco, holmen, Essity)
  • 5% svensk småbolagsfond
  • 5% bank
  • 5% preffar och d-aktier
 
 
Det här är, enligt mig, en suverän fördelning av portföljen. Speciellt om man inte vill ägna allt för mycket tid åt att läsa på om bolag. Utdelning + minimal arbetstid; vem suktar inte efter det?

All-World High Dividend Yield, har jag inte skrivit  om men denna väl-spridda etf med 3,8% direktavkastning och kvartalsutdelning kan nog även få den mätte att se hungrig ut. Är det någon som äger den så får du gärna berätta.

Det vore jättekul om du kunde klicka på det alternativ som stämmer bäst överens med dig. Om inte annat för att se hur övriga läsare gör 🙂

Hur gör du med utländska innehav?

18
0
Kommentera gärna :)x
()
x