2020 Bulkers är ett fraktbolag till sjöss som fått väldigt mycket uppmärksamhet bland investerare. Anledningen är den höga direktavkastningen samt att du slipper betala någon källskatt. Men vad händer egentligen nu när 2020 Bulkers väljer att flytta sin skattemässiga hemvist? Blir det då källskatt?

Källskatt är då den skatt som dras på dina utdelningar från utländska bolag. Jag kommer inte förklara detta mer utan refererar till mitt lättsamma inlägg.

Jag skriver det här inlägget dels för att jag fått någon fråga om det, dels för att jag ser stor förvirring där ute.

2020 Bulkers har tidigare haft sin skattemässiga hemvist i Bermuda där källskatten varit noll. Den 9:e augusti flyttade man dock till Norge där som regel 25% källskatt gäller.

 

Kort svar

Det korta svaret är både ja och nej. Källskatt kommer det bli men inte hela tiden. Anledningen är att 2020 Bulkers både betalar ”vanliga” utdelningar samt i en form av capital distributions som är skattefria i Norge:

Såhär skriver Avanza:

2020 Bulkers har tidigare betalt ut både Capital Distribution, samt utdelningar. Capital distribution är skattefria även i Norge, däremot kommer utdelningar beskattas med 25%

Man kan då fråga sig hur stor del som är utdelningar och hur stor del som är capital distributions. Hela historiken finner ni längre ner på denna sida men trenden säger att det går mer mot capital distributions.

 

Byta till KF för att slippa källskatt

Här ser jag att många tänker lite galet.

Du slipper inte källskatt när du byter från ISK till KF. Skillnaden är att du själv måste söka avräkning för de procent som överstiger 15% om du äger i ISK (för Norges del handlar det om 10%).

Äger du i en KF så kommer fortfarande källskatt dras men Avanza sköter om processen åt dig. Värt att veta är att du måste vänta lite drygt 3 år innan du får pengarna tillbaka. Det är eller inte säkert att du får tillbaka 100% av den källskatt du betalat.

Man kan resonera om att det då är värt att äga i ett ISK då du får 15% tillbaka på deklarationen nästa år samt kanske kan få tillbaka 10% snabbare själv. Tänk dock på att du där har gränsen på max 500 kr per år om du har underskott av kapital.

 

Varför äger inte jag 2020 Bulkes?

När nu detta är en så pass populär utdelningsaktie kan man fråga sig varför jag inte äger.

Generellt gillar jag bolag med mer stabil utdelning och fraktbolag likt detta tenderar att ha enormt volatil utdelning. Ja, du kan ju själv se i tabellen:

Samtidigt har ju snittet varit bra och det här är nog en fantastisk kassako för många som söker hög direktavkastning. Skulle utdelningen ligga kvar på dagens 0.18 USD så skulle vi ha drygt 20% direktavkastning men det kommer den inte göra. Det bästa är nog att försöka se någon typ av snitt.

Sannolikheten är nog stor att jag tar in något liknande bolag den dag jag byter över mot högre utdelning till bekostnad av utdelningstillväxten.

14
0
Kommentera gärna :)x
()
x