Imorgon rapporterar tobaksbolaget Swedish Match men redan igår fick vi en intressant nyhet som kanske sätter punkt ett, enligt mig, fantastiskt utdelningsbolag. Att populära utdelare köps ut från börsen börjar bli mer en regel än undantag.

EDIT 11:e maj 08:00 – Det står nu klart att Philip Morris läger budet. Premien motsvarar ca 40% premie och inte 30% som jag spekulerade om nedan.

 

Bud på Swedish Match

Troligtvis har du inte missat snacket om att Philip Morris planerar att sluka Swedish Match. Det här är bara ett potentiellt bud än så länge men kan vara värt över 15 miljarder dollar, lite drygt 150 miljarder kronor. Om det stämmer så rör det sig om en premie på 30% räknat på måndagens kurs i Swedish Match.

Aktien är idag upp 25% och anledningen att den inte rusar 30% är väl troligtvis för att det här inte är spikat i sten ännu. Viss osäkerhet finns även om det mesta nu pekar mot det här hållet.

Alla mina historiska köp i Swedish Match

Hela pressmeddelandet finns att läsa här

Är (var) Swedish Match (SWMA) då en bra utdelningsaktie att äga i en utdelningsportfölj?

Jag skulle säga det. Räknat från 1993 så har bolaget lyckats höja sin kontantutdelning i rena kronor med 11% årligen om vi räknar ut ett CAGR. Då tar jag hänsyn den aktiesplit som tidigare gjordes då 1 aktie blev 10 nya. Jag tror inte att SWMA gjort ytterligare aktiesplits men det skulle i sådana fall innebära ett ännu högre CAGR värde.

Ej räknat med dagens kursrusning så handlades aktien till nära 2,5% direktavkastning. Det kanske inte kan ses som någon godbit direkt men vi måste verkligen ta i hänsyn att Swedish Match är det främsta bolaget i Sverige när det kommer till aktieåterköp. Jag har i alla fall själv inte sett något annat som presterat bättre.

Som ni ser har återköpen varit större än kontantutdelningen och här har många andra svenska bolag något att lära. Tyvärr kanske den här fina mentorn går i graven snart med tanke på bud-ryktet vi precis fått.

För Philip Morris är det här en inte allt för stor tårta att svälja. Om budet landar på 15 miljarder så är det cirka 2 årsvinster för Philip Morris som via Swedish Match bland annat kommer få det populära märket Zyn som slagit stort i USA.

Philip Morris är för övrigt en populär aktieutdelning för amerikanska investerare. De senaste 5 åren har direktavkastningen varit drygt 5% och utdelningen har höjts 13 år i rad.

För egen del blir det nog att köpa något annat bortom den här sektorn. Jag ägde mest Swedish Match för att bolaget i sig var intressant och inte sektorn. Det här är inte direkt någon megatrend som jag ser det.

Nu lär jag i alla fall slippa alla sura miner där ute som menar att jag inte borde sova gott om natten för att jag ägt ett tobaksbolag i portföljen.

Är du ute efter ett annat bolag inom sektorn som dessutom är i toppen bland Dividend Kings räknat på direktavkastning så kan du spana in Altria.

Altria Group (MO) – en omoralisk utdelare

21
0
Kommentera gärna :)x
()
x