Jag har nyligen fått en fråga som rör mina tankar kring Kinnevik och allt som hänt där. Säljer jag, behåller jag, eller köper jag? Tänkte att det kunde vara läge att svara på den frågan.

Mycket har hänt inom Kinnevik på senare tid, minst sagt.

I grund och botten har Kinnevik en anrik historik med rötter från 1900-talet då man fokuserade på industri såsom järn- pappers- och träindustrin. Sedan kom boomen med telekom och då ställde man i stället in blicken på den branschen. Allt sedan 2000-talet har man även fokuserat på e-handel varpå Zalando är det störst viktade bolaget.

Vad som hände förra året var att Kinnevik i september sålde av delar av Zalando. Dock kvarstår man fortfarande som största ägaren här.

Image result for zalando

Sedan kom chocken om att dela ut deras gamla trotjänare Millicom till oss aktieägare. Där fattade jag själv beslutet att sälja av mina rätter i Millicom men att fortsätta äga Kinnevik.

Slutligen meddelade bolaget att man kapar ordinarie utdelning helt med motivering att skapa och fokusera ännu mer på tillväxt. Trots att man delat ut till aktieägarna tidigare så har Kinnevik kunnat prestera åtminstone 16% i genomsnittlig årsavkastning till oss ägare de senaste 10 åren. Hatten av!

Kinneviks innehav (Millicom finns inte kvar idag):

Kinnevik portfölj

Dessa bolag får du när du handlar Kinnevik

 

Är utdelningen viktig

Som många vet så lyder en av mina investeringsregler:

Äg bara bolag som ger utdelning

Många tycker att det här är en fruktansvärt dålig regel men jag tycker att ett moget bolag ska dela ut delar av vinsten alt. kassaflödet till oss ägare. Sedan är det upp till oss ägare om vi då vill återinvestera i deras verksamhet, återinvestera i något annat bolag, eller köpa biobiljetter för pengarna.

Det har visat sig att bolag som delar ut står sig bättre i en tid när krisen bryter ut då utdelningen tenderar att svänga mindre än kursens rörelse. Sådana bolag vill jag äga!

Sedan är det faktiskt så att jag tycker att ett investmentbolag ska skifta ut utdelningen man får från sina underliggande bolag. Det påverkar investmentbolaget bra rent skattemässigt.

 

Sälja, behålla eller köpa?

Då till den stora frågan…

Svaret är att jag nog successivt kommer sälja av innehavet i Kinnevik och troligtvis kommer bolaget helt vara ute från portföljen mot slutet av 2020.

Pengarna kommer jag nog sätta in i mina nuvarande investmentbolag:

  • Svolder
  • Investor
  • Industrivärden
  • Sampo
  • EQT*

*EQT är egentligen ett riskkapitalbolag men grunden påminner om ett investmentbolag; du får många innehav i påsen som du köper.

 

Rabatt i Kinnevik 2020

Idag handlar Kinnevik till en rabatt på 13,6%. Historiskt har rabatten legat kring 15%.

 

Är det någon som går i mina tankar? Äger ni också Kinnevik eller har ni ägt dem?

23
0
Kommentera gärna :)x
()
x