Fredagen den 28:e februari 2020 kommer Saltängen Property Invest med sin rapport för det fjärde kvartalet som då summerar helåret. Inför denna har man gjort en Stor vinstvarning som verkligen skakade om i grytan och fick aktiekursen att sjunka som en sten i vattnet. Jag har fått mycket frågor kring det här och tänkte beröra ämnet lite kort.

 

Kort bakgrund till min investering

Jag började köpa Saltängen då kursen låg i 108 kr/aktie. Efter det har kursen successivt stigit i takt med det låga ränteklimatet och toppen såg vi vid 153 kr. Det är en kursökning med 41%, ej inräknad utdelning. Många, inklusive jag själv, tänkte att det här var en säker kassako.

Tanken med min investering var att hålla vikten relativt låg (precis som preferensaktier) och knapra utdelning varje kvartal från en, enligt mitt tycke, stabil verksamhet. Utdelningen använde jag sedan för att investera i bolag där jag för tillfället såg lägen. Och tro mig, det sistnämnda har funkat rätt bra!

Långa hyreskontrakt och monopolspelaren ICA som enda ägare kändes rätt tryggt. Min stora filosofi var att ICA nog inte skulle släppa denna lokal med tanke på dess fina läge sett till geografi och väg-förbindelser. Saltängen är en av ICAs två logistikhubbar (“logistiklådor”).

Vinstvarningen i Saltängen Property Invest

I september 2019 gjordes en ny värdering av den här feta anläggningen i regi av Svallis. Marknadsvärdet höjdes då till 1,46 miljarder kr, en ökning med 7% från en värdering som var gjord enbart 2 månader tidigare.

Vad som hände sedan var att man lade ut fastigheten till försäljning. Det skrev jag om här: Vad händer i Saltängen Property Invest, avyttring?

Mot bakgrund av den starka marknaden för logistikfastigheter i Sverige har styrelsen beslutat att
utvärdera om aktieägarnas intressen bäst kan tillgodoses genom att avyttra dotterbolaget Saltängen
Property Västerås AB, som äger fastigheten Saltängen 1 i Västerås kommun, alternativt fastigheten.

När fastigheten dock kom ut till försäljning visade det sig att marknaden enbart var villig att betala 1,1 miljarder i stället för 1,46 miljarder. Jämför det hela med att du vill sälja din släktklenod från 1850-talet; du och din familj värderar denna högt men marknaden är inte villig att betala samma pris när du väl lägger ut den på Blocket 🙁

Det som hände efteråt var att Saltängen blev tvungen att vinstvarna (styrt enligt lag). I samband skrev man ner fastigheten med 25%. Aktiekursen rasade med nästan 40% efter vinstvarningen.

Jag har efter det här kontaktat Saltängens ordförande Mikael Igelström men fick då givetvis svaret “vi kan inte kommentera annat än det som redan är känt, vänta till rapporten”. Det var mest sättet han sa det på som var nonchalant tycker jag:

“du vet vilka regler som gäller för ett noterar bolag när det gäller information till enskilda aktieägare”

Service-minded verkar inte vara Mikaels starka sida

 

Lite mer info

DI har dock lyckats bättre än jag med att få information men samtidigt vet vi om att vi tvingas vänta till rapporten innan alla korten ligger på bordet.

Mikael Igelström verkar rätt förvånad:

”Antingen har de (Savills) eller marknaden fel”, säger han.

Han säger dock en sak som jag kan tycka är intressant:

”Det är inga pengar ut.”

Och vad innebär då detta? Jo, Ica kommer fortfarande att betala lika mycket i hyra trots detta. Dock vill han inte påpeka om utdelningen är hotad utan refererar till rapporten som släpps nu den 28:e februari.

 

Hur har jag agerat

Jag har inte gjort något varken under eller efter vinstvarningen.

När det kommer vinstvarningar och när saker går dåligt så slår det aldrig fel. Det är då väldigt lätt för envar att skriva väldigt negativt om bolaget och investeringen i sig. Varför då? Jo för då har man alltid rätt.

Det var samma sak när H&M gick på knäna. Då var det jättepopulärt att skriva sjukt negativt för då följde du liksom strömmen.

 

0 0 votes
Article Rating
22
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x