AbbVie ser snart ut att snudda vid sin All-Time-High nivå men jag har ändå passat på att köpa lite extra i denna utdelare som jag tror har en ljus framtid.

Utdelningsfakta

Direktavkastning: 4,93%

Utdelningsfrekvens: kvartalsvis

Utdelning/år: $5,2

Antal år med höjd utdelning: 7 år (givetvis beroende på hur vi räknar)

5 årig genomsnittlig utdelningstillväxt: 18,17%

Utdelningsandel: 41,85%

 

Kanske möter nu AbbVie ett av bolagets största utmaningar någonsin nu då patentet för deras flaggskepp Humira löper ut 2023. Det här har varit känt länge och jag började köpa när oron var som allra hårdast. Efter det har marknadens oro svalnat lite och kursen har gått riktigt bra.

Humira hade inte jag hört talas om tidigare innan jag började kika på bolaget. Än idag kan jag erkänna att jag inte har full förståelse för vad denna mirakelkur används för men kort förklarat kan vi säga:

  • Reumatoid artrit (ledgångsreumatism)
  • Polyartikulär juvenil idiopatisk artrit (barnreumatisk ledsjukdom)
  • Entesitrelaterad artrit (muskel-, senfästes- och ledinflammation)
  • Ankyloserande spondylit (reumatisk sjukdom med inflammation i ryggradens leder)

 

Alltid finns det någon läsare bland oss som har eller känner någon med reumatiska besvär. Fast det är väl lite av en parentes.

För helåret 2020 bestod Humira för 43.4% av AbbVie’s totala försäljning. En skräckblandad förtjusning nu när patentet släpper, minst sagt. Patentet har redan gått ut i Europa vilket är värt att nämna.

Nyare och troligtvis bättre preparat kommer flöda där ute på marknaden. Av dessa finns Skyirzi och Rinvoq som faktiskt utvecklas av AbbVie själva men bolag som Johnson & Johnson, Sanofi, Eli Lilly kommer givetvis också vara med och kriga.

 

AbbVie har varit tydliga med deras strategi att fortsätta växa även efter patentet löper ut. Det kan man läsa om i den här presentationen. Kort och gott kommer Humira fortsätta växa för fulla åren 2021 och 2022 men sedan dippa 2023. Dock förväntar man tillväxten komma tillbaka 2024 och växa med ett högt ensiffrigt tal årligen ända fram till 2030.

Det är då tänkt att Skyrizi och Rinvoq (tidigare nämnt) tillsammans ska dominera i samma marknad som Humira och nästa år väntas försäljningen öka med 82% respektive 133%.

Samtidigt kommer förvärvet av Allergan täcka upp en del av förlusten. Via det förvärvet hittar vi inte enbart Botox utan även Vraylar som tydligen ska vara något läkemedel för bipolaritet och även andra mindre välkända läkemedel.

AbbVie är en populär utdelningsaktie som efter deras avknoppning från Abbot Laboratories (ABT) ökat sin utdelning kraftigt. Räknar vi då med ABT så har man ökat utdelningen 49 år i rad. (Tänk AbbVie lite som Epiroc blev från AtlasCopco).

Idag köpte jag mer AbbVie

 

2.2 6 votes
Article Rating
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x