Så var det alltså gjort. Jag har sålt allt jag hade kvar i ett av de bolag som hängt med sedan portföljen i princip startade. För att inte någon ska klaga på s.k. “clickbait” så kan jag informera om att bolaget jag sålt är… Starbucks 🙁

 

Rätt eller fel?

Somliga kanske tycker att jag gjorde rätt. Somliga kanske tycker att jag gjorde fel. Men så kommer det alltid vara. Jag fattade i alla fall mitt beslut och nu är det gjort.

Det finns vissa teorier om att Starbucks kommer halka efter i sin tillväxt 2020. Högre skatter, minskat tryck i återköp av aktier, samt hårdare konkurrens i Kina är några orosmoln. Samtidigt vill jag inte sticka under stolen att Starbucks är ett fantastiskt bolag med ett fantastiskt märke och ett fantastiskt kaffe.

Oron kring e-handel finns givetvis fortfarande. I takt med att fler köper sina prylar på nätet kommer våra shoppingcentra runt om i världen bli mindre besökta och då Starbucks bland annat finns i dessa borde trafiken bli mindre. Men som jag ordat om tidigare är butiksdöden inte så självklar som många verkar tro.

Starbucks har halkat efter lite med utdelningshöjningarna. Jag trodde man skulle höja utdelningen nu till augusti men så blev inte fallet. Det i kombination med att direktavkastningen är 1,5% gör att jag ser andra bolag som passar bättre i min portfölj.

Som utdelningsinvesterare gäller det att ständigt titta sig om, och det är lite av charmen också, annars hade jag lika gärna kunnat mata någon indexfond där ute.

 

 

Inte lika stor kärlek till bolag

En sak som är tråkigt med att sälja bolag helt är att man tenderar att minska sin kärlek till själva bolaget. För visst har ni känt den effekten? Att du tenderar att handla mer och lite oftare av det du själv har i portföljen; eller bli lite gladare varje gång du ser bolagets logga?

Minns att jag älskade att se Cloetta-godis under den tid jag ägde Cloetta. Investerare som äger Fenix Outdoor kanske känner ett litet pirr i magen när de ser en Fjällräven-ryggsäck och andra kanske stirrar lite extra på vattenpumpar där NIBE’s logga sitter fäst?

 

Ingen dålig investering

Jag måste säga att min resa i Starbucks varit fantastisk. Jag har köpt vid flera tillfällen och när marknaden började ledsna på att aktien gick horisontellt så höll jag kvar. Som investerare är Tålamod en av de viktigaste egenskaperna som du kan äga.

Min intention är ju att hitta bolag som jag i princip kan stoppa i byrålådan. Sådana som genererar en fin utdelning och utdelningstillväxt samt håller i ur och skur. Som det ser ut nu kan jag däremot använda pengarna från Starbucks till att köpa sådant som ser mer intressant ut för tillfället.

Försäljningen gav en avkastning på 15.000 kr exklusive utdelning. Totalt blev det 30.000 kr som jag nu kan investera i annat (15.000 investerat och 15.000 kr i avkastning).

Mycket av pengarna kommer att dimpa ner i AbbVie, DLR och Sampo.

 

Jag avslutar min resa i Starbucks samt kickar igång fredagen med en låt som handlar om att skiljas från sina nära och kära bolag. Ha en riktigt trevlig helg!

 

0 0 vote
Article Rating
19
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x