Igår hände det igen. Hade tänkt att handla lite Castellum och Diös då jag tycker kursen var attraktiv de senaste dagarna. Självklart lägger jag då fingrarna i fel kakburk och gör samma misstag som jag gjort en gång tidigare.

Missen jag pratar om illustreras delvis i bilden och handlar alltså om att köpa svenska aktier i min Kapitalförsäkring (KF). Jag äger ju mina utländska aktier i KF:en p.g.a. källskatten och tidigare svarade jag på frågan varför jag har Svenska innehav i en ISK.

Helt plötsligt så såg jag svenska flaggor bland Starbucks och Johnson&Johnson (JNJ) etc, och då insåg jag att de hamnat i fel konto. Men hur kan detta ske? Jag blev tvungen att undersöka lite.

 

Lättare än vad man kan tro

Hos Avanza är det ändå lättare än vad man tror att handla i fel konto. Det kan återskapas bl.a. såhär:

  • Tryck på din Kapitalförsäkring för att se vilka innehav du har.
  • När du är där behöver du bara söka fram det svenska bolag du vill köpa (exempelvis H&M) och sedan klicka KÖP.

Det som då händer är att din KF valts per automatik när köp-rutan dyker upp. Med köp-rutan menar jag då den ruta där du väljer antal aktier och till vilken kurs samt ser courtaget. Självklart får du där chansen att byta konto, men är du tillräckligt snabb kanske du inte hinner uppmärksamma detta.

För att klargöra det hela ytterligare är det alltså det konto du trycker på som blir förvalt vid kommande köp. Det här gäller alltså i webben.

 

Egentligen så spelar det ingen roll om det ligger svenska aktier i min KF. Jag går aldrig på bolagsstämmor ändå. Samtidigt är det lite psykiskt störande att de ligger där. Mitt ordningssinne får sig en smäll helt enkelt. Det är som när du bläddrar i en kortlek och alla korten utom ett ligger med färgen nedåt, det går liksom inte att hantera.

 

Lösningsförslag?

Tänk dig att du äger Castellum i din ISK och Johnson & Johnson i din KF. Om du då går in på bolaget Castellum så blir alltid din ISK förvald vid eventuellt köp. För JNJ så blir ditt KF valt. Det är alltså på det konto där du har aktien idag som blir förvalt.

Skulle det vara ett alternativ? Kanske finns problem med det som inte jag tänkt på.

 

11
0
Kommentera gärna :)x
()
x