Ni som följer mig på Twitter såg för en tid sedan att jag bytte courtageklass. En större transaktion har nämligen skett som jag tänkte berätta om i det här inlägget.

 

Byta courtageklass = smidigt

Först och främst måste jag ändå säga att det faktiskt är lättsamt numer att byta courtageklass hos Avanza. Jag hade tyvärr köpt lite Castellum på morgonen innan bytet så själva bytet gick inte igenom förrän dagen efteråt.

Har du inte gjort någon transaktion under dagen kan du byta direkt, men tvingas då vänta till nästa dag efter dina transaktioner. 99,9% av tiden ligger jag själv i courtageklass Mini.

 

Vad som hänt

Det jag då gjort är att jag bytt ut Sampo mot PRU. Här pratar vi alltså inte om att jag sålt lite av ena och köpt lite av andra. Nej, hela pjäsen rykte på en och samma gång.

Som jag förklarat finns det för- och nackdelar med bägge bolagen. Sampo gör sig nu av med Nordea och det tror jag helt klart är rätt riktning att gå. Att fokusera på sin kärnverksamhet har oftast visat sig lyckat. Aktien har belånats på senare tid men det finns god chans till fortsatt framgång nu när den fått fart.

 

För er som inte läst min huvudanalys om Prudential så finns den här:

Prudential Financial (PRU) – utdelning och försäkring

 

Fördelen med PRU är att man inte sänkte utdelningen under pandemin samt att man spår väldigt fina utdelningshöjningar framöver. Dessutom delar man ut mycket mindre av sin vinst än vad Sampo gör. Som du vet sänkte Sampo utdelningen rejält under pandemin.

Prudential utdelningsandel (payout ratio) har börjat minska rätt kraftigt

Vad som är till Sampos fördel är att man sedan 2011 haft en CAGR på 15% årligen medan PRU enbart snittat 13%. Men nu med den galna finska källskatten och det faktum att jag får utdelning 4 gånger per år via PRU så blev mitt val rätt lätt.

 

Bytet

Courtaget blev då 69 kr + valutaväxlingsavgiften (också kallad spread). Det är rätt mycket men med tanke på att du förr fick betala en hundring för alla typer av affärer så är detta smärtfritt 🤣

Hade jag haft kvar courtageklass mini så hade jag i stället betalat ca 130 kr enkel väg. Så du sparar lite på att byta courtageklass. En halvering för min del.

Sedan kan man fråga sig vart allt mitt snack om att handla för 597 kr tog vägen. Jag följer fortfarande detta när jag månadshandlar men i det här fallet ville jag helt enkelt ut med allt och in med allt. Att köpa så mycket vid ett givet tillfälle hör inte till min vardag men samtidigt har jag byggt upp ett bättre psyke så jag kommer inte sälja PRU även om kursen rör sig neråt. Jag har min egen åsikt om bolaget samt hur de kommer prestera i framtiden. Det räcker för mig.

 

9
0
Kommentera gärna :)x
()
x