För en tid sedan sålde jag lite aktier som gått väldigt bra på sista tiden, för att i stället köpa investmentbolag samt SBB B. Bland dessa bolag hittar vi läkemedelsbolaget AstraZeneca (AZN).

Som ni ser i bilden ovan så var det ett dåligt sälj, åtminstone kortsiktigt. Däremot är jag fortfarande rätt nöjd då jag hävdar att både investmentbolag samt SBB B är köpvärda just nu.

Det finns också ett gammalt talesätt som säger att man ska köpa när KTM säljer. Den här gången var inget undantag…

Rent krasst brukar man säga att läkemedelsbolag står sig bra i oroliga tider då människor aldrig kommer välja bort läkemedel. Då finns det mycket annat som ryker före såsom biobesök och restaurangbesök. Däremot är läkemedelsbolag rätt hårt kopplat till politiska utspel. Nu verkar det dock som Joe Bidens kampanj kring att sänka läkemedelspriserna skjutits upp, vilket då gynnar bolagen i sektorn.

Både AstraZeneca och Novo Nordisk har gått väldigt fint jämfört med Stockholmsbörsen. Det här är en bild hämtad från Dagens Industri:

Novo Nordisk och Astra Zeneca jämfört med Stockholmsbörsen (från DI)

Jag kikade upp lite fakta och det verkar som att AstraZeneca haft en totalavkastning på hela 20% årligen i snitt de senaste 5 åren. Det är ruggigt bra.

Optimismen kring AstraZeneca är också mycket stor. Bröstcancer läkemedlet vid namn Enhertu väntas bli en storsäljare som i fjol drog in 214 miljoner USD.

Vinst per aktie, eller Earnings per share, växer så det knakar…

Det har däremot inte utdelningen gjort. 2021 var första året på väldigt länge som utdelningen faktiskt höjdes.

Dock delar man numer ut en betydligt mindre del av vinsten, något som är positivt för dig som investerare. Fortsätter vi se en positiv trend beträffande vinsten så kommer utdelningen också höjas.

Direktavkastningen är idag strax under 2%. Mellan år 2009 och 2017 tenderade aktien handlas i nästan 5% direktavkastning.

18
0
Kommentera gärna :)x
()
x