MRK, Merck & Co. Kanske finns det en anledning till att världens mest berömda investerare, Warren Buffett, investerat i ett av världens största medicinteknik bolag vid namn Merck & Co (MRK) nyligen. Bolaget är en typisk spelare i allas portföljer där vi söker hög framtida utdelningstillväxt samt god utdelningssäkerhet.

Utdelningsfakta

Direktavkastning: 3,37%

Utdelningsfrekvens: kvartalsvis

Utdelning/år: $2,60

Antal år med höjd utdelning: 11 år

5 årig genomsnittlig utdelningstillväxt: 6,72%

Utdelningsandel: 40%

Det var egentligen i 4:e kvartalet 2020 som Warren köpte in sig i Merck samtidigt som man sålde delar i Pfizer (ett bolag som ni alla känner till tack vare vaccinet). Idag är positionen i Merck enbart 1,1% så inga jättelika mängder, men ändå noterbart.

Vad Merck kanske är mest kända för tillverkningen av Keytrunda och många tror att det här kommer bli ett av de mest säljande läkemedlen inom några år. Det här är då ett läkemedel mot många typer av cancersorter men där lungcancer och hudcancer sticker ut. Enligt vissa prognoser tror man att Keytrunda blir bästsäljande redan år 2023. Idag hovar Merck in 16 miljarder dollar årligen från Keytrunda och växer med ca 30%.

Med tanke på att vi bar blir äldre och äldre, och fler och fler, så kommer behovet av att behandla cancer bli en central fråga.

Ytterligare intressant är att Merck nyligen ingått ett samarbete med Gilead som är ledande inom behandling av HIV. Merck har sedan tidigare varit aktiv inom HIV forskningen och nu tror man att kombinationen med deras egna läkemedel och läkemedlet från Gilead kommer bli svårslaget. Gilead kommer fokusera på USA medan Merck fokuserar här i EU.

Pandemin har inneburit lite käppar i hjulen för Merck då lika många behandlingar inte startats. Å andra sidan är mycket av deras behandlingar fokuserat på områden du inte vill skjuta framåt i tiden. Jag menar, om jag idag skulle få lite ont i ryggen så skulle jag nog vänta med min behandling tills dess att Covid-19 i princip är över. Skulle jag få cancer så skulle det vara en annan sak…

Enligt analytiker är det inte alls orimligt att anta 7% i årlig tillväxt för Merck. Det tillsammans med 3,4% i direktavkastning gör det här till ett helt okej val i en utdelningsportfölj.

 

Merck och Covid-19

Merck’s egna kandidat för COVID-19 blev tyvärr ingen hit och det var anledningen till att bolaget inte tog forskningen inom detta vidare.

Nu är jag sjukt glad att AstraZeneca fortsatte med sitt vaccin även om motvinden här var stor. Med det sagt tror jag att kursen hade påverkats positivt om man inte gett sig in på det här spåret.

En viktig sak att komma ihåg är att Merck är stora i övrigt när det kommer till vaccin och man har redan ett väldigt stort nätverk här.

Kanske är det just p.g.a. deras nätverk som nu Merck godkänt att samverka med Johnson & Johnson för att tillverka och distribuera deras vaccin. Jag har tidigare sagt att jag själv gärna tar JnJ’s vaccin och kommer nu Merck hjälpa till är chansen stor att vaccinet kommer till oss snabbare.

Merck har ett stort gäng med laboratorier där vaccin kan framställas och samarbetet med Johnson & Johnson tror jag stenhårt på. Kanske är det här ett argument nog för mig att köpa in mig i Merck och hoppas på att deras utdelningar kommer hålla måttet även i framtiden.

Jag äger idag inte Merck. Finns det någon annan som gör det?

 

15
0
Kommentera gärna :)x
()
x